Reakcije na presudu Radovanu Karadžiću

Vijesti 20. mar 201915:08 > 15:13
N1

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Pravosnažne presude Haškog i Suda BiH inkorporirati u obrazovni sistem u BiH

“Današnja konačna doživotna pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću važna je za Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost. Bez obzira na svu bol i nepravdu, kao i na činjenicu da nijedna presuda ne može biti potpuna i ne može vratiti ubijene, te da će se različito doživjeti u našoj državi, ova doživotna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i druge presude Haškog i Suda BiH, važne su za suočavanje sa prošlošću ali i za buduće generacije.

Žrtvama Karadžićevih zločina i genocida i njihovim porodicama doživotna presuda neće donijeti apsolutnu pravdu, ali je ona ipak historijska činjenica. Presudu treba posmatrati kao pravni i historijski dokaz onoga šta se dešavalo na prostoru Bosne i Hercegovine tokom devedesetih i opomena svima onima koji od Radovana Karadžića i ostalih zločinaca prave uzore, što potvrđuje i nedjelo teroriste Brentona Tarranta na Novom Zelandu. Veličati Karadžića i Mladića znači veličati Adolfa Hitlera ili Adolfa Eichmanna – to je suština današnje presude.

Naše društvo mora se okrenuti onima koji žele otvoreno demokratsko društvo bazirano na civilizacijskim vrijednostima a ne na barbarsko-zločinačkom režimu čiji je simbol i glavni protagonista Radovan Karadžić. Zbog toga današnju i ostale presude međunarodnih i domaćih sudova treba inkorporirati u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Lijanović: Doživotna presuda Karadžiću poruka svima koji siju etničku netrpeljivost da neće uspjeti!

”Doživotna presuda dokazanom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću treba da bude jasna poruka svim onima koji danas pokušavaju stanovništvo da plaše nacionalističkom retorikom. Bosna i Hercegovina i njeni stanovnici, kao i svi stanovnici u regiji, napokon zaslužuju lidere koji će ih povesti ka boljitku i ekonomskom razvoju, a ne novim etničkim konfliktima. Demokratski sistem, svim stanovnicima, omogućava da u narednom periodu zajedno biraju neophodne i prijeko potrebne promjene te da spriječimo da se ikada više bilo kome na ovim prostorima dogodi nepravda ili zločin”, poručio je Jerko Ivanković Lijanović lider Narodne stranke Radom za boljitak.

Naša stranka: Presuda Karadžiću prilika za odmak cijelog društva od svih zločinačkih ideologija

Povodom izricanja pravomoćne presude Radovanu Karadžiću Naša stranka pozdravlja odluku kojom je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove potvrdio odgovornost ratnog političkog lidera Republike Srpske za genocid i zločine protiv čovječnosti i izmijenio kaznu kojom je prvobitno bio osuđen na 40 godina na doživotnu kaznu zatvora.

Naša stranka smatra da je punomoćna presuda Radovanu Karadžiću konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta. Presuda je nedovoljna, ali važna satisfakcija žrtvama. Poput drugih presuda ratnim zločincima koji imaju svoja imena i prezimena i ova presuda je potvrda Karadžićeve lične odgovornosti koja ne smije biti vječni teret cijelom jednom narodu.

Kao i prilikom izricanja prvostepene presude ovom zločincu, Naša stranka poziva sve one koji znaju istinu o počinjenim zločinima da smognu građanske hrabrosti i pomognu nadležnim organima u otkrivanju nepoznatih grobnica žrtava i utvrđivanju činjenica o zločinima. Kažnjavanje zločinaca, utvrđivanje istine o zločinima i dosljedno i iskreno ukazivanje poštovanja prema svim žrtvama je temelj za izgradnju povjerenja među građanima i narodima i zajednički život u multietničkoj državi kakva je Bosna i Hercegovina.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je izjavio: „Presuda, kakva god bila, ne može vratiti mrtve i utješiti one koji su preživjeli Karadžića i njegove istomišljenike. Doživotna kazna pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina, ali i dalje je nemoguće zamisliti kaznu koja bi bila adekvatna. Ipak presuda, a posebno sudski materijal na osnovu kojeg je donesena, je dragocjena za BiH i za region jer svima koji negiraju, koji ne znaju ili ne žele da saznaju istinu nudi činjenice na osnovu kojih, ako to žele i imaju građanske hrabrosti, sami mogu uvidjeti fašističku prirodu Karadžićeve ideologije. Prava, istinska i konačna pobjeda nad Karadžićem i njegovim nekadašnjim i sadašnjim sljedbenicima bi bila moderna, evropska Bosna i Hercegovina, država u kojoj su svi njeni građani, bez obzira na svoju etničku i vjersku pripadnost, ravnopravni i slobodni na svakom pedlju naše zemlje. To ne bi bila samo konačna i najteža presuda Karadžiću i Mladiću i sličnima, nego i krucijalna pobjeda Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.“

Čolpa: Demontaža Republike Srpske je primjena presude Karadziću

“Nakon nacista u Drugom svjetskom ratu Karadžić je nastavio Hitlerovu politiku zla na tlu Europe.

Prije gnusnih zlodjela koje je počinio Al-Baghdadi, svijet je svjedočio genocidu, urbicidu i kulturocidu Radovana Karadžića. Sva zlodjela koja su se u svijetu dešavala nakon devedesetih u Bosni i Hercegovini, samo su preslik zlodjela počinjeni pod vodstvom Radovana Karadžića, dok su teroristi Anders Behring Breivik i Brenton Tarant i javno pokazali da su inspirisani krvnikom Karadžićem.

Kao društvo 21. stoljeća imamo obavezu prema mladim generacijama da im izgradimo sigurnu državu da ne bi prolazili kroz iste patnje kao i prethodne generacije.

Zbog toga, da bi presuda Karadžiću imala smisla potrebno je da njena implementacija krene od njegovog djela – Republike Srpske, na način da se taj dio Bosne i Hnercegovine ne pretvara u logor i mučilište svega onoga što nije na fonu Karadžićeve zločinačke politike.

Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionirati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to uradila Njemačka i druge razvijene zemlje”, naveo je predsjednik GS-a Nihad Čolpa.

SDP: Jedina moguća odluka

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da je ”doživotni zatvor za Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde”.

”Konačna presuda Radovanu Karadžiću veliki je događaj za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, naročito za porodice žrtava agresije, genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Doživotni zatvor na koji je osuđen Karadžić predstavlja jedinu moguću odluku kako bi se donio minimum pravde za sve koji su stradali u provođenju zločinačke politike stvaranja velike Srbije. U svijetu kakav jeste ovo je maksimum koji žrtve mogu dobiti”, poručio je Nikšić.

Iz DF-a su poručili da je ”pravda djelimično zadovoljena”.

Danas izrečena presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, gledajući s pravnog aspekta, predstavlja samo djelimično zadovoljenu pravdu, smatraju iz Demokratske fronte (DF).

”Ovdje mislimo na jedinu uvaženu činjenicu, a ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid”, kazali su iz DF-a.

SBB: Jedina adekvatna kazna za monstruma

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH smatra da je “za monstruma Radovana Karadžića doživotna kazna zatvora jedina adekvatna i opravdana, ali je žalosno da u Međunarodni tribunal u Haagu ne može izreći i smrtnu kaznu”.

– Monstrum će nastaviti da živi, ali njegove žrtve i žrtve genocida nikada nisu dobili šansu da nastave svoje živote jer je njihova pripadnost muslimanskoj vjeri i bošnjačkoj naciji bila dovoljan motiv Miloševićevim, Karadžićevim i Mladićevim hordama da  počine najzužasnije zločine nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad