Jovan Divjak za N1: Istina i pravda su pobedile

Vijesti 20. mar 201915:43 > 15:46
N1

Jovan Divjak, penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine nakon izricanja pravosnažne presude Radovanu Karadžiću kazao je za N1 da su istina i pravda pobijedile.

Divjak je pratio izricanje presude u Institutu za istraživanje ratnih zločina u Sarajevu, a poručio je da je međunarodni sud uzeo sve u obzir i da je doživotna kazna – činjenica.

“Istina i pravda su pobedile. Nema vraćanja žrtava, one nisu zadovoljne. Ali činjenica da je doživotna kazna – znak je da je međunarodni sud uzeo sve u obzir”, poručio je Divjak.

“On je u oktobru 1991. godine rekao da će nestati jedan narod. To se nije ostvarilo. Neće se mnogo promeniti, oni koji su bili agresori, smatrat će ga herojem, žrtvom srpskog naroda i to će zaoštriti odnose među narodima”, izjavio je Divjak.

Divjak je za N1 kazao da ima mnogo onih koji trebaju da odgovaraju za zločine u Prijedoru, Ključu, Zvorniku i drugim gradovima.

“Dobra je poruka da nisu podlegli pritisku sa strana. Časna odluka suda”, dodao je Divjak.

Divjak je ocijeno da je još uvijek dug put do pomirenja.

“Ako Parlament nije usvojio Deklaraciju o genocidu u Srebrenici, ako je međunarodna komisija utvrdila da se desio, a Republika Srpska i Srbija u udžbencima imaju da se nije desio – ne verujem da će se naći zajednički jezik u istini, pravdi i pomirenju. Mislim da je dug put do pomirenja”, podvukao je Divjak.

Jovan Divjak je za N1 kazao da se ništa neće promijeniti ako sve strane ostanu na “nismo mi krivi – drugi su krivi”, a kazao je da je Nirnberg nakon II svjetskog rata bio odlučan i “najgore poslao gde treba”.

“Doživotna robija, njegovim istomišljenicima možda dođe do osvešćenja. Građani BIH mogu promeniti situaciju, a ne sadašnje politike”, poruka je Jovana Divjaka.

Radovan Karadžić osuđen je na doživotni zatvor pravosnažnom presudom nakon što je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

MMKS odbilo je Karadžićevu žalbu na dužinu kazne, 40 godina je neadekvatna kazna.

Žalbeno vijeće je uvažilo žalbu Kancelarije tužioca da je prvostepeno vijeće pogrešno procijenilo otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog Karadžića. Da je potvrđena prvostepena presuda, optuženi bi u skladu sa sudskom praksom MKSJ imao pravo da traži prijevremeno puštanje na slobodu poslije 26,6 godina, odnosno, 2/3 kazne od 40 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad