Ramiz Salkić: Nezadovoljan sam presudom Karadžiću, ali je prihvatam

Vijesti 20. mar 201915:48 > 15:49
Fena

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, komenatrišući današnju presudu Radovanu Karadžiću, rekao je da pravda nije u potpunosti zadovoljena.

“Ostaje žal i propuštena je prilika da se pošalje poruka da će svi zločini biti kažnjeni i da je pravda dostižna. Neprihvatanje žalbe tužilaštva na presudu kada je u pitanju zločin u Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Bratuncu, Foči i drugim opštinama je poruka onima koji razmišljaju o zločinima da se zločini ipak svi neće kazniti i da će postojati uvijek neko ko će biti spreman da ne prihvati da su tu bili zločini. Mi koji smo to preživjeli znamo da su to bili zločini, da je postojala genocidna namjera, dakle ja ovdje u Bratuncu znam da je postojala genocidna namjera jer niko od nas nije ostao da živi u Bratuncu nakon 20. maja, uništena je sva naša imovina, završili smo u logorima, mnogi u masovnim grobnicama, uništeni su naši vjerski objekti, sve su to elementi činjenja genocida. Mislim da je Žalbeno vijeće trebalo prihvatiti ovu žalbu i trebalo je osuditi Karadžića i za udruženi zločinački poduhvat i genocid i genocidne namjere i u ovom opštinama”, rekao je Salkić.

Na pitanje da li će ova presuda uticati na pomirenje i suživot, Salkić je odgovorio da vlast u ovom entitetu slijedi politiku onih koji su počinili i organizovali zločine.

“Imate vlast koja ni do sada nije prihvatala presude međunarodnih i domaćih sudova kada su u pitanju zločini na ovom prostoru. Čisto sumnjam da će prihvatiti i ovu presudu i očekujem reakcije na način da kažu da su ponovo Srbi presuđeni”, kazao je Salkić.

Dodao je da sve dok “oni govore o kolektivnoj odgovornosti, znači da nisu spremni da prihvate činjenice da su počinjeni zločini”.

“Kada počnu govoriti o pojedinačnim odgovornostima, onda će se pokazati da su spremni da oslobode svoj narod opterećenja da su oni učinili neki zločin. Nije narod učinio zločin nego pojedinci, i vlast treba da osudi i da prihvate te činjenice. Nezadovoljan sam presudom, ali je prihvatam, i oni isto tako, iako su vjerovatno nezadovoljni, treba da je prihvate i da idemo dalje u život”, dodao je Salkić.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove potvrdilo je danas presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i preinačilo prvostepenu kaznu od 40 godina u kaznu doživotnog zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad