Aplauzi i oduševljenje u Potočarima nakon presude Karadžiću

Vijesti 20. mar 201915:59 > 16:00
REUTERS/Dado Ruvic

U Memorijalnom centru Potočari preživjele žrtve genocida u Srebrenici sa aplauzom su ispratile današnje izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću u kojoj je bivši predsjednik Republike Srpske osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Žrtve su prije presude izrazile nadu kako će prvi predsjednik RS-a dobiti doživotnu kaznu zatvora, što se kasnije i ostvarilo.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u srijedu, 20. marta 2019. godine, proglasilo je Karadžića krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Žalbeno vijeće je djelomično ukinulo, uz protivno mišljenje sudija Joensena i de Prade, osude Karadžića vezane za sveobuhvatni UZP u onom dijelu u kojem se zasnivaju na nekim incidentima iz priloga optužnici. Žalbeno vijeće je jednoglasno odbilo sve druge aspekte žalbe Karadžića i potvrdilo njegove preostale osude po članovima 7(1) i 7(3) Statuta MKSJ-a za genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju i druga nečovječna djela (prisilno premještanje), kao zločine protiv čovječnosti, kao i za ubistvo, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenja zakona i običaja ratovanja, u vezi sa njegovim učešćem u sveobuhvatnom UZP-u, te UZP-ima vezanim za Sarajevo, Srebrenicu i taoce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad

REUTERS/Dado Ruvic
Peter Dejong/Pool via REUTERS
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic