Žrtve zločina u Prijedoru zadovoljne doživotnom kaznom Karadžiću

Vijesti 20. mar 201915:59 > 16:07
Ilustracija

Predsjednik Regionalnog saveza Udruženja logoraša regije Banjaluka i odbornik u Gradskoj skupštini u Prijedoru Mirsad Duratović danas je izjavio da je polovično zadovoljan presudom za doživotni zatvor Radovanu Karadžiću, a gorčinu stvara činjenica da nije osuđen za genocid u Prijedoru.

Duratović je rekao da je ostao gorak okus u ustima zbog činjenice da Karadžić nije osuđen za genocid u Prijedoru i ostalih šest opština u Bosni i Hercegovini, ali spoznaja i saznanje da je osuđen na doživotni zatvor dovoljna je za osjećaj satisfakcije.

“Zbog toga što je osuđen za udruženi zločinački poduhvat, što je samo malo manja kvalifikacija nego za genocid, u ovom trenutku nama svima daje određenu satisfakciju i zadovoljstvo. Međutim, ostaje gorčina zbog te činjenice da Haški tribunal nije smogao snage da izrekne presudu za počinjen genocid i samim tim kazni ne Karadžića, nego politiku koja je dovela do svih onih ubistava, progona, maltretiranja, logora i onolikog broja masovnih grobnica, kao što je slučaj u Prijedoru, ali i susjednim opštinama.” , rekao je Duratović.

Njegovo mišljenje skoro u potpunosti dijeli i bivša logorašica iz Prijedora Nusreta Sivac, koja je istakla da je proteklih dana sa zebnjom iščekivala konačnu presudu Karadžiću, zbog, kako je navela, raznih ekspertskih analiza koje su bile uznemirujuće.

“Bila je strašna emotivna zbrka, ali evo konačno je to završeno. Karadžić je dobio doživotnu kaznu zatvora. Visinom kazne sam zadovoljna, ali nisam zadovoljna što nije prihvaćena tačka optužnice koje se odnose na sedam općina, među kojima je i Prijedor, ali na neki način mi je ova visina kazne to razočarenje kompenzirala. I da su prihvaćene ostale tačke optužnice kazna ne bi mogla biti veća. Mislim da je ovo sve zasluženo i da je drugostepeno vijeće Rezidualnog mehanizma donijelo pravičnu presudu koja će barem donekle zadovoljiti žrtve”, rekla je Sivac.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) danas je potvrdilo presudu Radovanu Karadžiću za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad