Ambasada SAD: Apelujemo na sve strane da poštuju presudu Karadžiću

Vijesti 20. mar 201916:34 > 16:39
Arhiv

Radovana Karadžića, jednog od osnivača Srpske demokratske stranke, koji je od 17. decembra 1992. bio predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njezinih oružanih snaga, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas je proglasilo krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, i Karadžiću izreklo kaznu doživotnog zatvora.

Povodom ove presude, saopćenjem se oglasila i Ambasada SAD u Boseni i Hercegovini. kako su naveli, Ambasada SAD-a u Sarajevu pozdravlja današnju presudu Apelacionog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv Radovana Karadžića.

“Ova odluka predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine, istovremeno donoseći smiraj žrtvama i njihovim porodicama i osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena. Apelujemo na sve strane da poštuju ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana”, navode iz Ambasade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad