Ivo Komšić: Presuda Karadžiću je trijumf međunarodnog prava

Vijesti 20. mar 201916:54 > 16:58
N1

Bivši gradonačelnik Sarajeva i član ratnog Predsjedništva RBiH Ivo Komšić poručio je danas, nakon presude Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, da je vjerovao da će trijumfirati međunarodna pravda.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) potvrdilo je presudu Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i povećalo kaznu s 40 godina na doživotni zatvor.

“Smatrali smo da je naša obaveza da organizujemo ovo javno praćenje izricanja drugostepene presude i moram da kažem da smo vjerovali da će drugostepena presuda biti pravičnija od prvostepene. Nismo sumnjali u to. Vjerovali smo u to da će trijumfirati međunarodna pravda, međunarodno javno pravo. I ovo je trijumf međunarodnog prava” , rekao je Komšić u sarajevskoj Vijećnici, gdje je organizovano javno praćenje izricanja presude.

Smatra da drugostepena presuda nije proširila optužbu prema Karadžiću nego je samo ocijenila da prvostepena presuda nije bila pravična, u skladu sa dokazima koji su izneseni protiv njega u prvostepenom postupku.

Karadžić je pravomoćno proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je Karadžić počinio zločine putem učešća u četiri udružena zločinačka poduhvata i to u udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina u opštinama širom BiH te u udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva.

Isto se odnosi na njegovo učešće u udruženi zločinački poduhvat s zajedničkim ciljem da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba i u udruženi zločinački poduhvat eliminisanja bosanskih Muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad