Džaferović: Povjerenje se ne može graditi na slavljenju zločinaca

Vijesti 20. mar 201917:07 > 17:12
N1

Ratnog zločinca Radovana Karadžića danas je stigla zaslužena kazna, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Ratnog zločinca Radovana Karadžića danas je stigla zaslužena kazna. Jedan od arhitekata i predvodnika poduhvata koji je rezultirao genocidom i zločinima protiv čovječnosti pravnosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Time, sve žrtve njegovih zločina i svi mi koji smo trpili teror možemo biti zadovoljni”, poručio je Džaferović.

Dodao je da se “pravda čekala dvije i po’ decenije”.

Pravdu smo čekali dvije i po’ decenije i dočekali je. Pravda je djelimična, jer Žalbeno vijeće nije uvažilo dokaze da je osim u Srebrenici počinjen genocid u sedam drugih gradova. Nedostatak dokaza ne umanjuje odgovornost nalogodavaca niti izvršioca. Kompletno političko rukovodstvo ratne RS presuđeno je za UZP, genocid i zločine protiv čovječnosti. Te presude ne doživljavamo kao presude srpskom narodu, nego projektu kojeg su predvodili Karadžić i Mladić“, kazao je Džaferović.

To je snažna poruka svima koji i u primislima imaju planove da pokušaju dijeliti BiH. Njihovi projekti nikada neće uspjeti. Svima je potrebno suočavanje sa činjenicama i prihvatanje dokaza o počinjenom genocidu i zločinima. Povjerenje se ne može graditi na slavljenju zločinaca“, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad