Munira Subašić za N1: Karadžićevom advokatu sam dala maramicu, plakat će

Vijesti 20. mar 201917:28 > 17:37
Screenshot/FaceTV

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica - Žepa" za N1 je kazala da žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne presudom Radovanu Karadžiću.

“I da je imao 100 života, ne može zadovoljiti našu pravdu i bol koji je nama nanio”, kazala je Subašić.

Ona je istaknula da je važno što je dobio doživotnu kaznu zatvora.

“To je poruka da se ne isplati biti zločinac”, izjavila je Subašić.

“On je bio vrhovni komandant, on je naređivao, a Mladić izvršavao. Greška je samo za druge opštine što nisu presuđene za genocid, nego samo za Srebrenicu ali ispravit će na Mladiću. Mladić je izvršioc genocida”, poručila je.

Ona je gledala uživo izricanje pravosnažne presude u Haagu, a za N1 je ispričala šta je pomislila kada ga je vidjela kroz staklo sudnice:

“Ja se pitam – Bože ko je on. Šta je on, šta se u njemu probudilo. Živio je u Sarajevu, imao prijatelje, kumove, drugove muslimane, zašto tolika mržnja prema nama”, kazala je Subašić.

“Robinsonu sam dala Cvijet Srebrenice, da mu bude opomena, da majke postoje. To je cvijet naše djece, to su naša djeca. Ako ima djecu – znat će. Drugom advokatu sam dala maramice. Mislim da će plakati. Dosta su radili da bi branili laž, a laž ne može pobijediti istinu”, poručila je Subašić.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) danas je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad