Boyle: Ponovo su prikrili ulogu Srbije, pravda zahtjeva da se RS ukine

Vijesti 20. mar 201920:31 > 20:33
N1

Ponovo su Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom, kazao je u reakciji na presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću američki profesor Francis Boyle.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) danas je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Profesor Francis Boyle, koji je bio izvanredni i opunomoćeni glavni pravni zastupnik i agent za Republiku Bosnu i Hercegovinu pred Međunarodnom sudu pravde, u svome komentaru na presudu zaključio je kako su “Haški Tribunal, a sada i njegovo ‘Rezidualni Mehanizam’ prikrili ulogu Srbije u organiziranju, orkestriranju, izdavanju naredbi i činjenju genocida nad Bošnjacima i Republikom Bosnom i Hercegovinom”.

“To je zbog toga što bi SAD, članice NATO-a i EU željele uključiti Srbiju u NATO i EU, kao što su to učinile nedavno sa Crnom Gorom koju su uključili u NATO, uprkos činjenici da sam dobio dva velika sudska naloga od Svjetskog suda pravde protiv Srbije i Crne Gore, kojima im se nalaže da prestanu i uzdrže se od činjenja djela genocida protiv RBiH i Bošnjaka”, otkrio je profesor.

Dodao je kako je “zaprepašćujuće da je ‘Mehanizam’ podržao dio presude Haškog tribunala kojom se Karadžića oslobađa od genocida za njegovo etničko čišćenje muslimana i Hrvata iz onog što je danas poznato kao genocidna tvorevina RS”.

“Pravda zahtjeva da se Republika Srpska ukine”, poručio je Francis Boyle.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad