Nobilo u Pressingu: Notorna činjenica koju ne vidimo u presudi Karadžiću

Vijesti 20. mar 201920:39 > 20:47
N1

"Vidimo sad reakcije, pripadnici srpskog naroda osuđuju presudu, Bošnjaci prihvaćaju. Mislim da se ništa neće promijeniti iza bilo koje presude. Imali smo presudu Prliću, ništa se nije promijenilo", kazao je u večerašnjem Pressingu advokat Anto Nobilo.

“Karadžić je bio vrhovni komadant i predsjednik RS i on je na vrhu piramide odgovornosti. Onaj ko je na vrhu piramide snosi odgovornost. Oni koji su sve to kreirali i upravljali, oni su najodgovorniji. Sasvim logično je da Karadžić dobio najveću kaznu”, kazao je Nobilo.

Istakao je da nije optimista jer nijedna presuda u Hagu nije prozivela utjecaj.

Ja nisam optimista, nijedna Haška presuda nije polučila utjecaj na stanovništvo da se osvjesti i da ne vrši ništa u pravcu tog kaznenog djela. Vidimo sad reakcije, pripadnici srpskog naroda osuđuju presudu, Bošnjaci prihvaćaju. Mislim da se ništa neće promijeniti iza bilo koje presude. Imali smo presudu Prliću, ništa se nije promijenilo“.

Morate biti realni političar. Haj'mo vidjeti šta će se konkretno sutra desiti. RS će ostati, ona je dio Ustava i to se neće mijenjati, budite sigurni. Svi koji su izbjegli, pobjegli i nisu se vratili nakon 20 godina, neće se vratiti. Arhitektura stanovništva se neće vratiti“.

“Po ovoj presudi, Srbija nije učestvovala u ratu”

Nobilo ističe da prema današnjoj presudi “Srbija nije učestvovala u ratu u BiH”.

Mi imamo prve preude na niskim razinama gdje je utvrđeno da je bio oružani sukob, dakle Srbija involvirana u rat. Sada dolazite do vrha i odjednom međunarodni oružani sukob nestaje. Brammertz je rekao da u tom pravcu nije ni baš dokazivao. Ova presuda u Srbiji može izazvati samo oduševljenje. Po ovoj presudi Srbija nije učestvovala u ratu u BiH. Ja se bojim da je Tužilaštvo krenulo u pravcu da Srbiju eskulpira i da po presudama ne bude involvirana u rat u BiH i onda dolazimo do nečega što nije točno, što je lažna povijest. Imamo Hrvatsku koja involvirana, slažem se, ali imamo Srbiju koja nije. A svi znamo i u Srbiji znaju da je Milošević vodio tri rata. To su ratovi u Hrvatskoj, BiH i Kosovu. To je notorna činjenica koju ne vidimo u presudi“, kazao je Nobilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad