Tokača: Ništa što je zasnovano na zločinu ne može opstati

Vijesti 20. mar 201920:50 > 21:05
N1

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača je u večerašnjem Pressingu na N1 kazao da "stanje danas koje imamo je stanje zamrznutog konflikta. Ova posuda šalje snažnu poruku, oni koji su zagovarali podjele nemaju svoju budućnost".

Tokača je kazao da je zadovoljan radom Tribunala, te da stanje koje imamo danas u BiH je stanje zamrznutog konflikta.

Da iskažem zadovoljstvo sa radom Tribunala. Ovo je presuda najvećem političkom lideru bosanskih Srba i vrhovnom komandantu. Meni je u drugom planu kome je kazna izrečena, važnija je politička dimenzija. Poslije ove kazne mnoge stvari u BiH neće izgledati kako su izgledale. Očekujem vrlo važne procese socijalne reintegracije BiH kao države. Stanje danas koje imamo je stanje zamrznutog konflikta. Ova posuda šalje snažnu poruku, oni koji su zagovarali podjele nemaju svoju budućnost. Na nama je u BiH da uradimo sve što je u našoj moći, da otvorimo procese i uđemo u njih“, kazao je Tokača.

Dodao je da današnja presuda šalje poruku.

Ovo je poruka, nije samo presuda. Šanse su u unašim rukama, nisu samo političari ti koji odlučuju o našim životima. Niko danas ne priča za šta je osuđen, nego se sva priča svodi na to da li je to srpska ili antisrpska izjava. Političari daju izjave koji nemaju pojma o tome. Neka uzmu 3.000 stranica obrazloženja i neka pročitaju šta piše. Ljudi su prepušteni medijskoj i političkoj interpretaciji, a ne na činjenicama. Zato ja govorim o transfromaciji ove zemlje i objašnjavanju šta se desilo i to ne na etno osnovi. I Srbima su se desili zločini, i Hrvatima. Političare kada bi pitali za ime jedne žrtve ne bi znali, a usuđuju se komentarisati presude. Ništa što je na zločinu zasnovano ne može opstati“, kazao je.

“Dajmo se opametiti, otvorimo oči i recimo da je Dejtonska BiH samo zaustavila rat”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad