Omerdić o presudi Karadžiću: Pravosnažno kriv, skinut teret jednom narodu

Vijesti 21. mar 201909:32 > 09:37
N1

Dženeta Omerdić, profesorica međunarodnog javnog prava na Pravnom fakultetu u Tuzli, za N1 je govorila o pravnim aspektima pravosnažne presude Radovanu Karadžiću kojem je izrečena kazna doživotnog zatvora. Ona je u uvodu kazala da nije bila ubijeđena da će se Karadžiću potvrditi genocid u ostalih sedam opština, te da je njegova kazna očekivana s obzirom na praksu Haškog trubunala i Mehanizma.

“Tužilaštvo je stavilo akcenat da ‘ispoštuje’ žrtve. Kazna koja je određena je potvrđena i očekivana je”, izjavila je.

S druge strane – aspekt preusde koji će još neko vrijeme biti predmet analiza je uloga tadašnjeg političkog vrha Srbije.

“Udruženi zločinački poduhvat koji bi direktno povezivao Srbiju s ratnim dešavanjima nije direktno potvrđen. To je znači da je Sudsko vijeće definisalo da Milošević nije bio uključen, upoznat sa procesima, ali da nije van razumne sumnje dokazana ta državna veza. Ono što stalno ponavljam, u pravu postoje dvije istine. Činjenična istina, stvarna istina i procesna istina. ONo što ste dokazali unutar jednog postupka. U ovom slučaju procesna istina se ne podudara sa stvarnom istinom”, poručila je Omerdić.

“Mislim da će udruženi zločinački poduhvat biti mnogo aktuelniji u slučaju Stanišića i Simatovića”, dodala je Omerdić.

Kako ova presuda Radovanu Karadžiću može utjecati na odnose unutar Bosne i Hercegovine?

“Implikacije koje ova pravosnažna presuda ima na uređenje i stanje su višesturke. Tadašnji najviši rukovodilac vlasti pravosnažno je proglašen krivim za ratne zločine. Skinut je teret jednom narodu, a pokušava se nametnuti kolektivna krivnja narodu. Ova presuda pokazuje da politika koja je vođena od 1992. do 1996. je vođena suprotno odredbama prava i ne predstavlja kolektivnu krivicu”, pojasnila je profesorica Omerdić.

Također, obaveza Bosne i Hercegovine je da poštuje odluke suda, a kazala je da presuda Radovanu Karadžiću stvara višestruke obaveze za organe BiH.

“Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nema izgovor za neusvajanje ključnih dokumenata kojima se osuđuje genocid u Srebrenici. Ne možemo reći da se genocid desio, poplava se desila. Genocid je počinjen i to je potvrđeno pravosnažnom presudom. Postoji obaveza da se izmijene postojeći akti i donesu novi gdje će se predvidjeti oštra sankcija za svako negiranje genocida i gdje će se ozbiljnije pristupiti kažnjavanju svih zločina govora mržnje”, rekla je Omerdić.

Njen je stav i to da se politika u BiH davno razišla s pravom, te da je vrijeme da se pravo stavi u fokus.

“Pravni sistem podrazumijeva i pravnu odgovornost i pravne sankcije. Mi smo taoci određenih struktura. To je samoprozvana politička elita, koja kroz istupe prezentuje javnosti ono što javnost treba da čuje”, kazala je gošća Novog dana na N1.

Također, poručila je da se ne može raspravljati o pravosnažnim presudama bilo kojeg suda.

“Odluke proizvode pravne posljedice, one trebaju biti implementirane. Imamo zadatak da to implementiramo”, kazala je Omerdić.

Ona ja poručila svim stranama koje su reagovale na presudu Radovanu Karadžiću da se suzdrže od huškačke euforije pri davanju izjava i komentarisanju.

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) danas je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad