SIPA o hapšenjima u Sarajevu

Vijesti 21. mar 201910:17 > 10:19
N1

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su na području Sarajeva, postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa'', saopćeno je iz SIPA-e danas.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 30 lokacija i lišili slobode 12 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela iz člana 273. stav (1) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Poreska utaja” u vezi sa članom 33. “Pomaganje” i “Računarsko krivotvorenje” iz člana 394. stav (2) u vezi sa članom 31. “Saučesništvo” i 54. “Sticaj krivičnih dijela” Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičena lica se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, novac veće vrijednosti, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje, saopćeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad