Eggleston: Kako će biti određeno gdje će Karadžić služiti kaznu

Vijesti 21. mar 201911:20 > 12:03
N1

Helena Eggleston, glasnogovornica Mehanizma za međunarodne krivične sudove, za N1 je pojasnila kako će biti određeno gdje će Radovan Karadžić služiti kaznu doživotnog zatvora.

Kazala je da je predsjednik Mehanizam zadužen za određivanje zemlje u kojoj će osuđena osoba služiti kaznu.

“Zemlje moraju sklopiti sporazum sa Ujedinjenim narodima za izvršenje tih kazni. Tajnik suda je taj koji stupa u kontakt sa tim zemljama koje su stupile u sporazum sa Mehanizmom da vidi da li su spremne za izvršenje kazne jedne konkretne osobe koja je osuđena, da ispunjavaju uvjete zatvorske kazne i da njihovi zakonski okviri odgovaraju u tom smislu. Nakon toga, tajnik podnosi izvještaj predsjedniku o zemljama koje su spremne za izvršenje te kazne, te onda predsjednik određuje zemlju u koju će osuđena osoba služiti kaznu”, pojasnila je.

Eggleston ja kazala da ne postoji rok za donošenje takve odluke, te dodala da Mehanizam još nadgleda sprovođenje kazni za 17 osuđenih osobe koje još uvijek služe svoje zatvorske kazne.

Dalje je objasnila da postoji i mogućnost prijevremenog puštanja na slobodu.

“Stanislav Galić je 2015. godine je podnio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu. To je u to vrijeme pred Mahanizmom bio prvi takav slučaj osobe koja je osuđena na doživotnu kaznu zatvora da podnese zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu. Tadašnji predsjednik Mehanizma Theodor Meron je donio oduku u kojoj je rečeno da će se izračunavanje uvjeta da bi se moglo uopće razmatrati takav zahtjev računati najviše izrečena fiksna kazna koja je izrečena u to vrijeme, to je tada bilo 45 godina. To znači da osoba koja je osuđena na doživotnu kaznu mora odslužiti minimalno dvije trećine od 45 godina, znači više od 30 godina, da bi ispunila uvjete da bi mu se mogao razmatrati zahtjev za puštanjem na prijevremenu slobodu”, kazala je Eggleston.

Govorila je i mogućnosti revizije presude, koju je najavio Karadžićev pravni tim.

“Zahtjev za revizijom presude može se podnijeti i odbrana za to nema neki rok, dok tužiteljstvo ima rok od godinu dana. Da bi se razmatrao takav zahtjev, mora se pojaviti neki novi dokaz koji nije bio dostupan tokom trajanja postupka, a koji bi mogao biti odlučujući faktor za sam ishod tog postupka. To uvijek postoji kao mogućnost. Mislim da smo zahtjev za revizijom presude imali samo jednom”, kazala je.

Što se tiče presude Ratku Mladiću, kazala je da se drugostepena presuda očekuje do kraja 2020. godine.

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) izrekao je pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad