Zvizdić, Bevanda i Šarović sa Radnom grupom EU za područje Zapadnog Balkana

Vijesti 21. mar 201913:53 > 13:56
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i zamjenici predsjedavajućeg, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, razgovarali su danas u Sarajevu sa Radnom grupom Evropske unije za područje Zapadnog Balkana (COWEB).

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je prethodna godina je bila izuzetno važna za BiH i Zapadni Balkan u kontekstu EU perspektive i izrazio nadu da će se jednaka dinamika odnosa nastaviti. Ponovio je posvećenost Vijeća ministara BiH procesu EU integracija što je u prethodnih par godina bio jedan od prioriteta rada, te kao rezultat toga BiH je uspjela da nakon dugogodišnjih blokada ispuni sve obaveze na evropskom putu. Dodao je da će trenutni saziv Vijeća ministara BiH, do izbora novog saziva, raditi u punom kapacitetu na ispunjavanju svih zadataka i aktivnosti koji se tiču evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH

Predstavnici EU su pohvalili dosadašnji tok reformi u BiH te postavili niz pitanja vezanih za trenutnu političko-ekonomsku situaciju i reformske procese u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su svi u BiH svjesni neophodnosti ubrzavanja reformskih procesa kako bi se osigurao kontinuirani napredak na EU putu. Istaknuo je da bi se dodjeljivanjem kandidatskog statusa našoj zemlji u ovoj godini dao snažan podstrek provođenju reformi za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, a aktivacija MAP-a bi dala dodatni doprinos miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Izrazio je zahvalnost institucijama EU i državama članicama na podršci koju su do sada pružile Bosni i Hercegovini u procesu integracija.

Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović i šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, sopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad