Šetnjom u Sarajevu obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Vijesti 21. mar 201914:15 > 14:17
Anadolija

Šetnjom pod nazivom "Skupa u školskim klupama" u Sarajevu je obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Cilj ove manifestacije je da skrene pažnju javnosti na pravo djece s invaliditetom na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje od najranijeg predškolskog doba.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “I Pipi je bila drugačija ali je imala svoju priču”, “Ja mogu sve, dajte mi priliku”, “Moje mogućnosti, moj izbor” i “Da niko ne bude izostavljen”.

Organizatori smatraju da je, kako bi se omogućilo djeci s invaliditetom da uživaju pravo na obrazovanje i sjede u istim školama i klupama sa svojim vršnjacima, važno da država i svi njeni dijelovi osiguraju neophodne uslove i sprovedu obavezno i besplatno kvalitetno inkluzivno obrazovanje u kojem sva djeca zajedno i ravnopravno stiču znanja.

Šetnjom zagovaraju da škole postanu inkluzivnije kako bi djeca sa invaliditetom stekla neophodne vještine i znanja i sve ostalo što se stiče od svojih drugara, vršnjaka, a što će ih ohrabriti da prave važne korake kojim će koračati kroz cijeli život.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Sva djeca u 21. vijeku trebaju dobiti obrazovanje koje je usmjereno i koje ih sprema za budućnost. Pored fizički pristupačnih školskih prostora, djeci s invaliditetom je potrebno obezbijediti i pristupačan prevoz, udžbenike i radne materijale u skladu sa prilagođenim nastavnim programom, obučeno i posvećeno nastavno osoblje i podršku kao i asistivne tehnologije i alate uz čiju pomoć se njihove mogućnosti izjednačuju sa mogućnostima djece bez invaliditeta”, smatraju iz Udruženja “Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine”.

Bosna i Hercegovina se obavezala da će ovo pravo poštovati i raditi na njegovom ostvarenju, a ova šetnja je samo podsjetnik da se mora brže raditi na gradnji kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja jer su djeca budućnost države, a brzo rastu.

Dvadeset prvi mart se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan Down sindroma. To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija. Udruženje “Život sa Down sindromom FBiH” već 12 godina obilježava ovaj dan u Bosni i Hercegovini. Organizacija “Svjetski dan osoba s Down sindromom- WDSD” svake godine pokrene jedinstvenu poruku, za cijeli svijet. Ove godine poruka glasi “Leave no one behind”.

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten u UN-ove važne datume.

“Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas da svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve”, riječi su Ban Ki-moona, bivšeg generalnog sekretara UN-a, na prvoj konferenciji u UN-u posvećenoj Svjetskom danu osoba s Down sindromom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad