Hrvatska SOA potvrdila da je imala kontakte sa bh. građanima

N1

Hrvatska obavještajna služba (SOA) potvrdila da je da je imala kontakte sa osobama koje su u bh. medijima svjedočile da su bile predmet vrbovanja SOA-e. No prvi čovjek hrvatske obavještajne službe negira da se radilo o vrbovanju.

Direktor OBA-e Osman Mehmedagić izvjestio je Izvršni odbor o obavještajnoj aferi koja je uzdrmala odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Javnost je i danas ostala uskraćena za podatke kojim OBA raspolaže.

“Riječ je o uočenim pojavama, ne nikako pojedinačnim imenima. Riječ je o operativnim, povjerljivim procedurama, koje se ne mogu iznositi u javnost. I za koje Obavještajna agencija nije dužna da obavještava dok se te procedure ne završe”, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Iako je bilo planirano, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas, iz privatnih razloga, nije podnio izvještaj Savjetu ministara. Mektić je jedini zvaničnik u BiH koji je potvrdio postojanje afere. No na konkretna pitanja, danas novinarima u Zagrebu ne ogovara.

“Imam neku hiruršku intervenciju na oku, i ne bih sada. (Za sve postoje dokazi, za sve su objavljeni dokumenti osim tog naoružavanja?) To morate da vidite sa novinarom, jel’ to vjerodostojna priča. (Jeste li vi Tužilaštvu dostavili dokaze?) Idem, idem, idem”, odgovorio je Mektić.

Magazin Žurnal objavio je svjedočenje izvjesnog H.Č. koji je otkrio kako su ga hrvatski obavještajci vrbovali, te da su mu za akciju prebacivanja oružja nudili posao u Hrvatskoj. U protivnom su mu, tvrdi H.Č., prijetili zabranom ulaska u ovu zemlju. Sve ovo prvi čovjek SOA-e Danijel Markić negira.

“Mi smo sa H.Č. razgovarali, znamo ko je, o tome smo obavijestili našu partnersku službu u BiH i dali su nam jasan odgovor. (Šta je OSA u odgovoru napisala?) Mogu samo reći šta smo mi napravili. Spreman sam to deklasificirati ukoliko bude naka istraga o nadzoru u BiH. Mogu samo pričati o našem upitu”, poručuje Markić.

Samo dan nakon što je obavještajna afera potresla Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, SOA je podnijela izvještaj saborskom odboru za nacionalnu sigurnost koji tada prihvaćen. Još uvijek čekaju zvanično obrazloženje bh. strane.

“Mislim da je Hrvatska daleko ispred, što se toga tiče. Pretpostavljam da se ne može dogoditi da neko bez argumenata optuži zemlju članicu EU da naoružava teroriste”, kazao je ranije Ranko Ostojić.

Potvrdu navoda o vrbovanju bh. državljana od SOA-e tražili smo prije šest dana od OBA-e. No i danas bez odgovora da li su tačni navodi ministra Mektića da je OBA “preduprijedila” aktivnosti hrvatskih kolega.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad