Sud BiH danas izriče presudu Saši Cvetkoviću

Vijesti 22. mar 201907:24 > 07:27
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti izrečena presuda u predmetu Saše Cvetkovića, optuženog da je na teritoriji općina Srebrenica i Bratunac počinio ubistva i silovanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, u aprilu i maju 1992. on je, zajedno s dvojicom njemu poznatih vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), dolazio u dvorište porodične kuće u naselju Kolonija u mjesnoj zajednici Sase (općina Srebrenica) i jednu mušku osobu, udarajući je palicom po čitavom tijelu i držeći na nišanu automatskog oružja, odveo na lokalni put.

Prema optužnici, nakon toga je, pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ubijo dva civila.

Cvetković je u prostorijama Rudnika cinka i olova “Sase”, u kojem su prethodno bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, zajedno s još jednim vojnikom izveo tri ženske osobe iz prostorija kompleksa te ih odvezao u pravcu Bratunca, gdje im se pridružio još jedan vojnik.

Žrtve su odveli u napuštenu kuću te nad njima počinili silovanje i seksualno zlostavljanje.

Odbrana Saše Cvetkovića zatražila je oslobađajuću presudu, ocijenivši da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo odgovornost optuženog za zločine počinjene u Sasama i Bratuncu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad