Igor Crnadak za N1: Sada se fokusiramo na formate koji daju rezultate

Vijesti 22. mar 201909:49 > 10:48
N1

U Sarajevu se održava sastanak na nivou direktora za zapadni Balkan članica Evropske unije i političkih direktora učesnica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, a neke od tema su jačanje regionalne saradnje i uspostavlja bolje sinergije između regionalnih inicijativa i Evropske unije. O sastanku za N1 je govorio Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

On je kazao da je sastanak u Sarajevu važan jer se dešava u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine regionalnom inicijativom.

“Ovo je najvažniji događaj do sada. Moje poruke naslonjene su na ono što su stubovi naši spoljne politike – a to je EU budućnost i regionalna saradnja. Regionalna saradnja, to nije nešto što je uslov za napredak na EU putu, nego nešto što regiji iskreno treba. Znamo našu prošlost, i kako je malo potrebno da dođe do varnice. Ulažemo svakodnevno svi u regionalnu saradnju”, kazao je Crnadak za N1.

“Mi smo pokušali da boravak radne grupe u Sarajevu bude bogat u smislu sadržaja sastanaka. Bili su. Pokušali smo da damo dodatnu snagu jednu jaču notu ovakvim sastancima, ako smo uspjeli – drago mi je”, poručio je Crnadak.

Danas je održan sastanak na nivou političkih direktora.

“Imali smo nekoliko važnih stvari koje su se pomjerile naprijed. Spomenut ću smanjenje cijena roaminga. To će biti bitno danas, jer se priprema digitalni samit kada sve treba da bude ozvaničeno i potpisano”, naveo je Crnadak za N1.

BiH predsjedava ovom inicijativom, a koliko je postignuto do sada?

“Time se bavimo dugo. Četiri godine kako sam ja ovdje. Pitamo da li imamo više regionalnih formata, zaustavljena je vrsta te neke plime da se svaki mjesec pojavi nešto novo. Sada se fokusiramo na formate koji daju rezultate. Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi je dao rezultate. Bio je koristan”, zaključio je Crnadak.

On je istakao da će se BiH potruditi da predsjedavanje drži na visokom nivou, te da se očekuje još ministarski sastanak i Samit kao završni događaj predsjedavanja Bosne i Hercegovine ovom incijativom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad