U ponedjeljak konferencija o pitanju Trgovske gore

Vijesti 22. mar 201909:53 > 09:59
N1

U organizaciji poslanika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koji su kao članovi različitih parlamentarnih stranaka okupljeni u ''Zelenom klubu", u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 25. marta bit će održana međunarodna konferencija "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“.

Naime, prateći postupak i aktivnosti koje vode nadležene institucije u Republici Hrvatskoj radi zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom, članovi Zelenog kluba su se usaglasili da je vrlo potrebno organizirati jednodnevnu međunarodnu konferenciju koja će se baviti dosadašnjim tokom postupka uspostave predmetnog skladišta/odlagališta.

U okviru ovog skupa će, kako je najavljeno, još jednom biti ukazano na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo Bosne i Hercegovine te daljnje pravne radnje i građanske inicijative sa ciljem obustavljanja postupka i sprečavanja uspostave/izgradnje predmetnog odlagališta za radioaktivni i nuklearni otpad.

Na konferenciju su pozvani članovi Predsjedništva i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zatim predstavnici ambasada zemalja članica Europske unije, poslanici/zastupnici svih nivoa vlasti, predstavnici entitetskih i kantonalnih vlada, predstavnici nadležnih ministarstava i agencija, zainteresirana stručna i znanstvena javnost, kao i predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad