Bećirović za N1: Bogićević u BiH nema to pravo, a osuđeni ratni zločinac ima

Vijesti 22. mar 201912:49 > 12:53
N1

Denis Bećirović, delegat Socijaldemokratske partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da je sada pravna i civilizacijska obaveza svih organa vlasti u BiH da onemoguće kandidovanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca na izborima.

To pitanje aktualizirano je nakon što je Radovanu Karadžiću izrečena presuda doživotnog zatvora. Bećirović je kazao da je i u prošlosti mnogo govorio o toj obavezi.

“Želim istaći činjenicu da je i nakon posljednje presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i civilizacijska i pravna i moralna obaveza svih organa vlasti da onemoguće kandidiranje pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca na izborima u Bosni i Hercegovini. Moram reći da sam godinama govorio o tome, tražio sam i od Vijeća ministara da predloži poseben takav zakon. S obzirom da su se oglušili, lično sam predložio prije dvije godine posebne izmjene Izbornog zakona BiH na način da se osuđenim ratnim zločincima zabrani kandidiranje na izborima”, poručio je Bećirović u razgovoru za N1.

“Tom prilikom sam rekao da je nedopustiva činjenica da se stotinama hiljada građana BiH uskraćuje pasivno biračko pravo, a istovremeno ratni zločinci imaju i aktivno i pasivno biračko pravo. Moj prijedlog je dobio opću većinu u Parlamentu, nažalost nije bilo entitetske većine. Čuli smo nedopustiva objašnjenja, gdje su pojedinci više brinuli o ljudskim pravima ratnih zločinaca, nego o stotinama hiljada drugih građana BiH svih nacionalnosti koji nemaju i aktivno i pasivno biračko pravo”, pojasnio je.

“Zar nije sramotno za našu zemlju da jedan Bogić Bogićević nema to pravo, a da recimo osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišink ima. Zbog takvih stvari sam to predlagao”, istakao je za N1.

On je kazao da je Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedna od najvažnijih odredbi, koji govori o povratku.

“Zar je moguće razmišljati o njemu, a ratni zločinci se kandiduju na izborima. Naravno da nije”, kazao je dodavši da postoji velika potreba za takvim zakonom.

Prema njegovom mišljenju, Bosna i Hercegovina dosljedno sprovoditi međunarodne obaveze.

“Da iskažemo poštovanje prema nevinim žrtvama u BiH i da počnemo ostvarivati društvo pravde, istine, mira, poštivanja ljudskih prava, društvo koje će prevenirati zločin genocida i sva negativna i destruktivna ponašanja u našoj zemlji”, izjavio je za N1.

Da li će biti sluha za to u narednom periodu – kazao je:

“Ja mislim da je obaveza svih progresivnih ljudi i snaga u BiH da insistiraju na takvim rješenjima.”

On je na koncu razgovora s Adisom Imamović istakao da će učiniti sve da u BiH zavladaju standardi kakvi važe u svim evropskim zemljama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad