Osnovna poruka sastanka Radne grupe EU za Zapadni Balkan

Vijesti 22. mar 201916:45 > 17:07
N1

U Sarajevu se razgovaralo o regionalnoj saradnji i uspostavi bolje sinergije između regionalnih inicijativa i EU. Bila je to glavna tema sastanka Radne grupe EU za Zapadni Balkan i učesnica procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, kojim trenutno predsjedava.

Regionalna saradnja ključna je za evropske integracije zemalja Jugoistočne Evrope. To je osnovna poruka sastanka Radne grupe EU za Zapadni Balkan i zemalja učesnica Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi. Među njima je i Bosna i Hercegovina – trenutno u ulozi predsjedavajuće.

“Moram reći da je veoma važno da danas imamo ovaj sastanak u Sarajevu, u okviru našeg predsjedavanja jednom važnom regionalnom inicijativom, kao što je proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi i nakon ministarskog sastanka, koji smo imali prošle godine u Banjaluci, ovo je najvažniji događaj u okviru predsjedavanja do sada. Moje poruke su bile naslonjene na ono što su stubovi naše spoljne politike, a to je evropska budućnost BiH. Jer, kod nas postoji konzenzus oko toga, te regionalna saradnja. Ona nije samo nešto što je samo uslov za napredak na Evropskom putu i nešto što ovoj regiji iskreno treba”, rekao je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak.

Slične poruke dolaze iz rumunskog ministarstva vanjskih poslova – iz zemlje koja u ovome trenutku predsjedava Evropskom unijom.

“Želimo iskoristiti činjenicu da Bosna i Hercegovina trenutno predsjedava Procesom za saradnju u Jugoistočnoj Evropi. Želimo napraviti most između toga, i našeg predsjedavanja Evropskom Unjiom, kako bismo razgovarali o važnosti regionalne saradnje za EU integracije. Rumunija snažno podržava proširenje. Mi smo zemlja koja je svjedočila transformativnoj moći proširenja i spremni smo pomoći, te podijeliti vlastita iskustva.” , rekla je Antoaneta Barta iz Ministarstva vanjskih poslova Rumunije.

Upravo Rumunija i BiH zajednički su predsjedavale sastankom.

Inače, Proces za saradnju u Jugoistočnoj Evropi pokrenut je ‘96 godine – da bi se ovaj dio svijeta transformisao u region stabilnosti i saradnje u skladu sa evropskim integracijama. Čini ga 12 zemalja – sve zemlje bivše Jugoslavije, te Albanija, Bugarska, Grčka, Moldavija, Rumunija i Turska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad