Takmičari Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju donijeli 10 medalja u BiH

Vijesti 22. mar 201917:13 > 17:31
N1

Takmičari Specijalne olimpijade BiH su dočekani na stadionu Tušanj u Tuzli nakon povratka sa Svjetskih igara Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ovo je bilo najsupješnije takmičenje do sada za naše sportiste jer su deset medalja donijeli u BiH.

Tri zlatne, dvije srebrene, pet bronzanih iz atletike, stonog tenisa, ženskog fudbala i skoka u dalj. Zlato je osvojila Snježana Džida u trci na 400 metara, te Hasan Sejdinović u trci na 200 metara.

“Bilo je super. Ja sam trčao.” Je li bilo teško trčati? “Nije.” rekao je Hasan Sejdinović, trkač koji je u BiH donio zlato.

Ponosni i sretni sa medaljama oko vrata, naši sportisti prepričavali su doživljaje iz Abu Dhabija. Kako kažu, za njih je to bilo neponovljivo iskustvo.

“To je veliki uspjeh za mene. Iz stonog tenisa gdje sam u singlu osvojio drugo mjesto i imao sam pojaku diviziju. Također, drugo mjesto u doublu sa kolegicom gdje isto bilo malo napeto.” , kazao je Irfan Kulić, učesnik.

Nihada Buljubašić koja je igrala ženski fudbal srećna je zbog pobijede njene ekipe:

“Dala sam zadnji gol kada smo pobijedili. Da ja nisam dala gol, ne bismo možda pobijedili jer bila je teška utakmica. Oni su vodili, pa smo onda mi preokrenuli tim mojim golom.”

Na ovim svjetskim igrama učestvovalo je preko 7 000 takmičara iz oko 190 država. Naša zemlja nastupila je sa 18 takmičara.

“Zaista možemo biti preponosni. Ono što je najbitnije da smo zaista pokazali da, ako navedem primjer Svrije koja je učestvovala sa 140 takmičara i osvojila 19 medalja, mislim da smo se mi i fokusirali nekako samo na medalje. Ne brojimo peta, šesta, sedma, osma mjesta. Uspjeh je zaista fenomenalan.” , istakla je Kada Delić, direktorica Specijalne olimpijade BiH

Abu Dhabi kao domaćin jedne od najuspješnijih i najbolje organizovanih specijalnih olimpijada, najavio je osnivanje novih fondacija čiji će cilj biti promocija sporta namjenjenog osobama sa invaliditetom koji je u našoj zemlji zapostavljen, a osvojene medalje su rezultat na koji Bosna i Hercegovina mora biti ponosna.

“Deset medalja znači da smo smi stvarno jako puno radili da bi spremili djecu za te igre. Još sam po dojmom. Sretna sam što smo BiH donijeli toliko medalja.” rekla je trenerica Specijalne olimpijade BiH, Nermina Mujić.

Sportski kalendar Specijalne olimpijade već je popunjen. Prvo takmičenje koje slijedi su Sportske igre Specijalne olimpijade upravo ovdje na Tušnju gdje će učestvovati od 600 do 700 takmičara iz brojnih zemalja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad