Detalji akcije koja potresa glavni grad BiH (VIDEO)

Vijesti 22. mar 201918:37 > 19:08
N1

Općinski sud u Sarajevu razmatra zahtjev kantonalnog tužilaštva o određivanju mjere pritvora za dvoje glavnoosumjičenih osoba uhapšenih u jučerešnjoj akciji SIPA-e kodnog naziva "Kasa". Za pet osoba predložene su mjere zabrane jer su pristali na saradnju s Tužilaštvom, te su pušteni da se brane sa slobode. Podsjećamo svi uhapšeni u akciji terete se za utaju poreza.

Osumnjičeni Oleg Krautblat i Ines Juretić pojavili su se na ročištu za određivanje mjere pritvora koje je predložilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Njih Tužilaštvo tereti za krivična djela zloupotreba službenog položaja, pomaganje u poreskoj utaji te računarsko krivotvorenje. Krautblat je bio na čelu firme Inspirit u periodu od 2014. do 2018. godine, a Juretić je odgovorna osoba Inspirita od početka prošle godine.

“Oni se terete da su iznamjljivali softverski program Inspirit Gastro kojim je onemogućeno poreznoj upravi da prikaži stvarno stanje prometa. Pritvor za ovo dvoje predložen je od opasnosti od bjekstva, zbog opasnosti da bi mogli utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, te zbog opasnosti zbog ponavljanja krivičnog djela”, kaže Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Tužilaštvo je navelo da Krautblat ima pored bosanskohercegovačkog i državljanstvo Izraela, dok Juretić pored bh. ima i hrvatsko državljanstvo. Odbrana je stava da nije postojala potreba za mjerama pritvora.

“Tužilaštvo apsolutno nije utrvdilo cenzus. Da li je to cenzus ispod ili preko 10 hiljada. Jer mi ovdje govorimo ukoliko se radi u cenzusu ispod 10 hiljada maraka o prekršaju”, tvrdi Jasmin Džaferović, advokat Olega Krautblata.

“Mi zaista smatramo da zaista ne postoje posebne pritvorske radnje. Tužilaštvo se opredijelo da predloži pritvor na tačku a., b i c. Pogotovo imajući u vidu činjenicu da su i ostalima predložene mjere zabrane, smatramo da je i moja klijentica mogla biti u takvom položaju”, dodaje Adna Dobojlić, advokatica Ines Juretić.

Pet osoba koja su se pojavila na drugom ročištu pred Općinskim Sudom u Sarajevu su: Nedžad Rašidagić, Edin Vreto, Željko Ljubas , Nejra Ibrović i Šaćir Čedić. Uhapšeni su sarađivali sa firmom Inspirit koja im je prodavala poseban softwere “Gastro Inspirit”. Na pitanja sutkinje kakvog su imovinskog stanja, odgovarali su od 1.500 do 2.000 konvertibilnih maraka.

“Istovremeno Tužilaštvo KS je sa pet vlasnika ugostiteljskih, koji su koristili usluge firme Inspirit, predložilo mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu poslovanja te zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima”, ističe Bavčić.

Nekoliko pretresenih sarajevskih ugostiteljskih objekata zatvorila je Poreska uprava Federacije iz koje nisu mogli dati više infromacija koliko je objekata u pitanju i koji su to objekti.

“Odbrane su u interesu da bi istaga trajala što duže usaglasile su se ovim mjerama. Treba imati u vidu da se ove mjere propisuju na svaka dva mjeseca. Odbrane su spremne na saradnju, ali očekujemo da i Tužilaštvo bude istrajno u istrazi da što prije završi”, poručuje Senka Nožica, advokatica Nedžada Rašidagića i Nejre Ibrović.

Podsjećamo da je u opsežnoj akciji Agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva Kantona Sarajeva izvršen pretres na više od 30 lokacija u Sarajevu u kojoj je uhapšeno 13 osoba. Uhapšene osobe Tužilaštvo tereti za utaju poreza i nekoliko drugih krivičnih djela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad