Regionalni forum: Izazov za Ustavni sud BiH, zaštiti djecu migranata

N1

Ustavni sud BiH u narednom periodu očekuje slučajeve koji se tiču zaštite prava djece koja se nalaze sa na migrantskoj ruti kroz BiH. U prethodnom periodu razmatrali su nekoliko nekoliko predmeta koji se tiču državljanstava potvrdio je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

“To su predmeti pitanja državljanstva lica, njihovih roditelja, koji su došli u BiH, gdje je Ustavni sud svojim odlukama štitio prava te djece. Pitanje-Da li djeca mogu biti prijetnja po nacionalnu bezbjednost i da li imaju pravo na dobijanje državljanstva”, rekao je Knežević.
Prava na zaštitu pred Ustavnim sudom ima bilo koje lice koje se zatekne u BiH, rekao je Knežević te pojasnio da zaštita konvencijskih prava nije vezana za državljanstvo.

“Očekujemo, i imamo naznake da će slučajevi zaštite prava djece migranata pojavljivati pred Ustavnim Sudom”, rekao jeKnežević za N1.

Sve veći broj slučajeva iz zemalja regiona, a koji se tiču prava djeteta završavaju pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. Upravo je pitanje poboljšanja zaštite prava djece tema Šestog regionalnog foruma vladavine prava za Jugoistočnom Balkanu. Na Forumu učestvuju predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

N1

“Možemo reći da Hrvatska ima najviše predmeta, a to je prevashodno zbog toga što je Hrvatska vrlo dugo članica Evropske konvencije i veliki broj advokata sada dobro poznaje sistem, dobro poznaje kako da pristupi Strazburu, i to je trend u Hrvatskoj koji se može očekivati u svim zemljama regiona”, kaže Biljana Braithwaite programski menadžer AIRE Centra za Zapadni Balkan.

No bez obzira na postojanje konvencijske zaštite u zemljama članicama Vijeća Evrope bilo je mnogo kršenja prava djece, koji i dalje pate od, između ostalog, nasilja u porodici, trgovine ljudima i diskriminacije upozorila je Braithwaite.

“Postoji dobar zakonodavni okvir u Zemljama zapadnog Balkana i ono što je uvijek problem jeste primjena tih standarda koji su već usvojeni. Ključni problem je kako pravosuđe i cijelo društvo interpretiraju standarde”, pojasnio je Goran Miletić Direktor Civil Rights Defenders za Evropu.

O Na forumu koji se održava u Dubrovniku učestvuje između ostalih i potpredsjednik Evropskog suda za ljudska prava Lionos Alecandre Sicilianos. Organizator skupa su The AIRE Centre i Civil right defenders.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad