Reakcije i polemike na presudu Radovanu Karadžiću i danas stižu

N1

Zvanična Srbija do danas se nije oglašavala po pitanju presude Suda u Hagu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. To je danas učinio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Za njega presuda Karadžiću, ne može da znači i ukidanje Republike Srpske.

Presuda Radovanu Karadžiću u srijedu pred Sudom u Hagu izazvala je brojne reakcije i polemike. Naročito one koje se tiču opstanka Republike Srpske, nakon što je ratno rukovodstvo presuđeno za ratne zločine u BiH. Predsjednik Srbije se oglasio nakon tri dana. Poručuje da se zna njegov stav o Sudu u Hagu, a presudu komentariše kroz podršku Republici Srpskoj

Onima koji maštaju da presuda Radovanu Karadžiću može da znači ukidanje RS, moj odgovor je da je RS dejtonska i ustavna kategorija, a u skladu sa Dejtonskim sporazumom jedan od garanta provođenja Dejtonskog sporazuma, Republika Srbija, neće biti nikakvog ukidanja Republike Srpske“, poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

To je za Vučića centralno i najvažnije pitanje, opstanak Republike Srpske. Nakon presude, jedni su poručili kako Republika Srpska ovakva ne može da opstane, drugi su je branili ističući da su osuđeni pojedinci, a ne RS.

Podsjećam da je i presudom Međunarodnog suda pravde iz Haga još 2007. godine utvrđeno da su institucije Republike Srpske osmislile, organizirale i provele djela genocida i ratnih zločina u BiH. Imajući sve navedeno u vidu presuda Karadžiću je istovremeno i presuda njegovoj ideologiji na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru BiH“, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Svaku vrstu priče o Republici Srpskoj ja odbacujem. Odbacujem izjavu gospodina Komšića koji pokušava da Republici Srpskoj daje etiketu koju ona ne zaslužuje i to će otežati naše razgovore na političkom nivou. U tom pogledu, ne može da bude genocidna Republika Srpska, a da nije genocidna BiH“, istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH 20. marta 2019.

Presuda Radovanu Karadžiću jeste presuda pojedincu, ali pojedincu koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, prvi predsjednik RS-a, kaže akademik Esad Duraković. Duraković kaže, presuda je pojedincu, ali i čitavom nizu institucija koncipiranih u jednoj osobi

Uprkos osudi, interpretiram naravno, uprkos osudi, Republika Srpska i Radovan Karadžić su pobjednici. Gledano sa ovog aspekta, o kojem ja govorim, on je nažalost duboko u pravu, jer tvorevina koju je napravio i dalje postoji. Ona je legitimna, ona je legalizirana u međunarodnim okvirima. Dakle, uprkos osudi, on jeste pobjednik“, naveo je akademik Esad Duraković.

Presuda Karadžiću u Bosni i Hercegovini neće promijeniti mnogo toga, smatra akademik Duraković. Karadžić će onima koji ga smatraju herojem i dalje biti autoritet, jer je ostavio Republiku Srpsku, onu kategoriju koju prepoznaje Dejtonski ustav koji su prihvatile sve tri strane u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad