Ekološka saga: Šta će biti sa radioaktivnim otpadom u Trgovskoj gori

Vijesti 23. mar 201918:19 > 19:21
N1

Nastavlja se ekološka saga između Bosne i Hercegovine i Hrvatske - pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, uz neposrednu blizinu granice Hrvatske sa BiH. Ovaj put, glas diže kolektivni šef države. Predsjedništvo traži od susjedne Hrvatske da osigura drugu lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik će, navodi se u zaključku Predsjedništva, o zahtjevu BiH pismom obavijestiti predsjednicu i premijera Hrvatske. Oči su uprte u Evropsku uniju i u međunarodne organizacije:

Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informiše zemlјe članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava“, navedeno je u zaključku.

Poslanici svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine o Trgovskoj gori oglasit će se u ponedjeljak. “Zeleni klub”, u kojem su okupljeni, najavljuje međunarodnu konferenciju. Očekuje se i dolazak načelnika opština iz Hrvatske koji se protive odlaganju nuklearnog otpada.

Sa zadovoljstvom mogu reći da je jako dobar odziv predstavnika institucija, kako države BiH, tako i oba entiteta, a i jedinica lokalne samouprave, koji gravitiraju ovom području. Zamislite da Bosna i Hercegovina, kao što je neko dao slikovit primjer, negdje kod Trebinja, blizu Dubrovnika, želi odlagati nuklearni otpad. Sigurno bi se digle institucije, ne samo Hrvatske, nego i EU. Ono što mi želimo je da se otvori dijalog“, istakao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član “Zelenog kluba”.

Zaključak Predsjedništva nije prvi apel BiH ka Hrvatskoj.

Prije dvije godine, oba doma Parlamentarne skupštine BiH, usaglasila su se o pitanju Trgovske gore. Naime, usvojena je Rezolucija o neprihvatanju izgradnje skladišta i odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji, a navelo se da će BiH instistirati na zaštiti koja joj pripada prema pravilima i normama međunarodnog prava.

Iste godine deklaraciju je usvojio Parlament Federacije BiH. Godinu ranije rezolucijom je reagovala Narodna skupština Republike Srpske. U potonjoj se navodi – područje je ispresijecano vodotokovima, vode se mogu lako zagaditi, efekti po zdravlje biti kobni. Ekstremne doze zračenja u kratkom roku mogu izazvati brojna oštećenja unutarnjih organa i tkiva tijela.

Najveći problem je što se tu nalazi vodozaštitna zona. Nalazi se crpilište iz kojeg se Bosanski Novi snabdijeva vodom. Da se cijela oblast nekim slučajem nalazi u Hrvatskoj, to čak ne bi bilo ni na široj lokaciji pogodnih za odlaganje otpada, jer vi u opasnost dovodite vodosnabdijevanje grada od 12.000 stanovnika. Da su i jedna i druga država unutar EU, ovo se ne bi dešavalo. Pronašla bi se daleko bolja lokacija – daleko od bilo kakve naseljene zone, daleko od bilo kakvih zona vodosnabdijevanja“, naveo je Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija”.

Zvanične reakcije Zagreba na poruku bosankohercegovačkog Predsjedništva još nema.

Stanovnici u neposrednoj blizini, s obje strane granice, odavno dižu glas. Tvrdili su više puta, i pred našim kamerama, da zbog najava odlaganja nuklearnog otpada, stanovništvo ovog područja iseljava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad