Da li će presuda Karadžiću donijeti dostojanstvo žrtvama?

Vijesti 24. mar 201916:42 > 17:56
N1

Četiri dana nakon što je doživotno osuđen Radovan Karadžić pravomoćnom presudom, razgovarali smo sa porodicama žrtava - onih kojima je negirano osnovno ljudsko pravo - ono na život. Da li osjećaju da je pravda zadovoljena i da li su žrtve dobile zasluženo dostojanstvo?

Fikret Grabovica gledao je lice Radovana Karadžića u sudnici dok je ratnom zločincu izricana pravomoćna presuda, između ostalog i za opsadu Sarajeva i terorisanje civila.

Istoga dana bila je 26. godišnjica od dana kada je ubijena njegova 11-godišnja kćerka Irma. Stradala je od granate, upravo u opkoljenom Sarajevu.

Danas predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece kaže – pravda je zadovoljena, ali djelimično.

Moram istaći da je pravo na istinu, bar ovdje na našim prostorima, uskraćeno. To je zbog postizanja političkih ciljeva. Imamo ovdje tri politička subjekta, koji u svojim sredinama sve to kreiraju. Tamo su građani uskraćeni na pravo na istinu i ni izbliza ne znaju šta je to što se dešavalo tokom opsade grada Sarajeva“, izjavio je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

Grabovica vjeruje da će žrtve iz cijele BiH dobiti zasluženo dostojanstvo kada se zakonski zabrani negiranje genocida, a istina dobije samo jedno lice.

Professor David Pettigrew, američki profesor filozofije i istraživač genocida, ukazuje – negiranje i slavljenje zločinaca je psihološka tortura za porodice stradalih.

A posebno za one koji nikada nisu pronašli svoje najmilije. Negiranje i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca otežava, možda i čini nemogućim, oplakivanje tih žrtava. Za preživjele, cijeli svjetovi su uništeni. Postoji rana koja ne može zacijeliti, upravo zbog negiranja i glorifikacije ratnih zločinaca“, istakao je David Pettigrew, istraživač genocida.

Premda su žrtve zadovoljne presudom Karadžiću – doživotnom kaznom zatvora – nadaju se i njenim pravnim efektima u BiH. Posljednji pokušaj da se u državnom Parlamentu izmijeni krivični zakon, a negiranje genocida zatvorski kazni, propao je pretprošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad