Magazinović: Naše komšije imaju evropski pasoš, ali mentalitet je balkanski

Vijesti 25. mar 201908:41 > 11:01
N1

Saša Magazinović i Jasmin Emrić iz Kluba zelenih Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 su govorili o namjeri Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na lokaciji Trgovske gore, na granici sa BiH.

Magazinović je kazao da se trenutno ne odlaže radioaktivni otpad na tu lokaciju, ali da su u toku završne radnje da taj proces počne u dogledno vrijeme.

“Protiveći se namjeri Hrvatske da skladišti nukelarni i radioaktivni otpad na granici sa BiH, gdje će dvije trećine negativnog uticaja biti usmjereno na BiH, gdje će biti ugrožena voda za piće, rijeka Una, zapravo čuvamo suverenitet BiH i zdravlje naših građana. Nije ovo nikakva anti-hrvatska histerija, kako neki mediji pokušavaju predstaviti, nego stavljanje na stol onoga onoga o čemu se šuti i što se krije, posebno sa strane institucije Republike Hrvatske”, kazao je.

Emrić je pojasnio da proces odabira lokacije traje već 30 godina, dok je Sabor Republike Hrvatske 1999. godine izabrao Trgovsku goru kao jedinu lokaciju.

“Tu počinje taj problem za BiH. Mi nemamo problem da Hrvatska i Slovenija na osnovu sporazuma se dogovore oko skladištenja otpada iz nuklearne elektrane Krško. Ali to ne može biti na štetu BiH. Da BiH trpi sve te negativne posljedice, a nije imala veze ni sa radom elektrane ni sa benefitima njenog rada”, kazao je.

Magazinović je izrazio nezadovoljstvo radom institucija BiH kad je u pitanje ovaj problem, podsjetivši da su u ovom slučaju Parlament BiH i entitetski parlamenti usvojili potpuno identičan stav.

“Sad smo opet vratili temu na stol. Zadovoljstvo nam je što se i Predsjedništvo BiH uključilo i reagovalo, da će predsjedncnica i premijer Hrvatske biti obaviješteni u narednim danima”, dodao je Magazinović.

Emrić je istakao da su institucije BiH trebale reagovati još 1999. godine, kad su reagovale lokalne zajednice iz BiH i Hrvatske i jasno se usprotivile topj namjeri.

“Ali institucije BiH nisu reagovale. Trebalo je reagirati Predsjedništvo i sve nadležne institucije i ovo pitanje staviti u prvi plan”, kazao je.

Magazinović tvrdi da Hrvatska kao zemlja Evropske unije krši određene direktive koje kažu da se ne može komšiji istresti nuklearni otpad u dvorište.

“Naše komšije imaju evropski pasoš, ali mentalitet je balkanski. Hajde da to gurnemo od sebe pa kako god”, istakao je.

Emrić je kazao da cijelo vrijeme postupka, Hrvatska ne želi čuti glas iz BiH, dodajući da je strateški dokument usvojen u Hrvatskom saboru bez razmatranja negativnih implikacija.

“Ovdje se radi o jednom netransparetnom postupku, Naše institucije moraju koristiti alate koji su na raspolaganju. Očekujemo da ćemo ishodovati tu situaciju u kojoj će se razgovarati sa Hrvatskom. Ako se budu oglušivali, onda se mora pokrenuti međunarodna arbitraža”, istakao je.

Prema riječima Magazinovića, Hrvatska je računala na razjedinjenost, sporost i tromost bh. insttiucija.

“Tu su se prevarili. Ovo je jedna od rijetkih stvari u BiH gdje su bukvalno svi digli svoju ruku protiv. Izgleda da nama treba vanjski neprijatelj da bi se mi ujedinili, pri tome ne smatram Republiku Hrvatsku neprijateljskom, više figurativno o tome govorim”, kazao je.

Tvrdi da je ovo prilika i za unutrašnje integracije, jer će na današnjoj konferenciji biti i resorni ministri iz oba entiteta i državnog nivoa, Srebrenika Golić, Edita Đapo i MIrko Šarović.

Magazinović je kazao šta smatra za vrhunac licemjernosti sa hrvatske strane u ovom slučaju.

“Da nas pokušavaju ubijediti da taj nuklearni otpad nije štetan i da neće imati nikakvu negativnu posljedicu i to ide do te mjere da mi očekujemo svaki dan da nam kažu da će to još biti zdravo. Pa ako je to tako, mogu da biraju hoće li Dubrovnik, Split, Zagreb, sve to istovare i onda još obogate svoju turističku ponudu tako što će dovoditi turiste da vide neškodljivi nuklearni otpad”, naveo je.

Podsjećamo, Međunarodna konferencija “Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ zakazana je za danas u Sarajevu, a prema najavi organizatora, na skupu će još jednom biti ukazano na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo BiH te daljnje pravne radnje i građanske inicijative s ciljem obustavljanja postupka i sprečavanja uspostave/izgradnje navedenog odlagališta za radioaktivni i nuklearni otpad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad