Održan sastanak Komisije o stradanju Srba u Sarajevu

Vijesti 25. mar 201915:42 > 15:47
RTRS

Komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, koju je osnovala Vlada Republike Srpske, održala je danas u Banjaluci konstitutivnu sjednicu, nakon koje njeni članovi nisu željeli da daju ikakve detalje za javnost.

“Na sjednici je, između ostalog, odlučeno da se Komisija neće oglašavati u javnosti do okončanja rada. Članovi Komisije smatraju da bi istupi, prije nego što budu doneseni konkretni zaključci na osnovu dostupne dokumentacije i analiza potrebnih da se objektivno i nepristrasno uradi ovaj značajan posao, bili preuranjeni i kontraproduktivni”, saopšteno je nakon sjednice.

Ovakav stav danas je kratko prenesen iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Predsjednik Centra Milorad Kojić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da nije učestvovao u radu ove komisije jer je ona, kako je rekao, “nezavisna i samostalna”.

“Naš posao je bio da obezbijedimo sve uslove da se održi ova sjednica. Iako to nije bilo nimalo lako, uspjeli smo u tome. Takođe, dalje ćemo nastaviti da pomažemo u radu ove komisije i bićemo im na raspolaganju”, kazao je Kojić.

Predsjedavajući Komisije za istraživanje ratnih zbivanja u Srebrenici istoričar Gideon Greif najavio je danas u Bijeljini da bi sljedeće sedmice trebalo da bude održan prvi sastanak ove komisije.

Greif je istakao da će rad Komisije za Srebrenicu biti zasnovan isključivo na “istini i činjenicama koje mogu da budu potkrijepljene podacima”.

Uprkos ovim najavama, pravnici i eksperti za tranzicijsku pravdu prethodno su kritikovali osnivanje ovih komisija smatrajući da su osobe koje su imenovane u njih pristrasne, kao i da se radi o pokušaju osporavanja genocida u Srebrenici i kampanje terorisanja građana Sarajeva.

Trideset i jedan međunarodni stručnjak za sukobe u bivšoj Jugoslaviji je 21. februara potpisao otvoreno pismo u kome se navodi da formiranje komisija od strane vlasti Republike Srpske “više liči na revizionizam nego na istinski napor za utvrđivanje istine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad