Reakcija historičara na izjave Grabar – Kitarović o BiH: Taj mit je vrlo opasan

Vijesti 25. mar 201916:17 > 16:49
Goran Stanzl/PIXSELL

Izjava hrvatske predsjednice da su "Hrvati najstariji konstititutivni narod u BiH" naišla je na oštre kritike akademske zajednice, ali i političara u BIH. Upozoravaju da je riječ o opasnoj izjavi koja podsjeća na početak rata i devedesete. S druge strane hrvatski zvaničnici naglašavaju da je riječ o paranoičnom razmišljanju Sarajeva i da je predsjednica Hrvatske samo željela istaći da je BiH i domovina Hrvata i da im to niko ne može oduzeti.

Analitičari podsjećaju kako se ove godine u Hrvatskoj održavaju predsjednički izbori i da sličnih izjava neće manjkati.

Ko je nastariji narod u BiH? Za historičara Husniju Kamberovića pitanje je u najmanju ruku neozbiljno, a odgovor koji je ponudila predsjednica Republike Hrvatske, neodgovoran.

“Ti mitovi starine: Dakle, mi smo najstariji, mi smo prvi došli na ove prostore, mi smo prvi poboli barjak na ovaj teren. Taj mit je vrlo opasan i on je široko korišten devedesetih godina u pripremama ne samo ratova na Balkanu nego i onoga što se naziva etničko čišćenje” , kaže ovaj historičar za N1.

Nekoga nazvati najstarijim narodom, u političkom diskursu znači davati mu pravo prvenstva, slaže se i prof. Esad Bajtal koji dodaje:

“Želim priznati svakog čovjeka pa i tu gospođu i želim ne da budem iznad njega nego da mu budem ravan. Nikad se ne bih igrao na tom mjestu, takvom vrstom, tako neozbiljnih čak opasnih izjava.”

Nakon DF i Naše stranke koje su izjave hrvatske predsjednice osudili pozvavši je da se bori za ravnopravnost svih naroda na teritoriji cijele BiH, danas smo zatražili komentar HDZ BiH. Odgovorio je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, Božo Ljubić:

“Zapravo predsjednica je jasno htjela poručiti Hrvatima koji su došli na Pantovčak iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da BiH pripada i Hrvatima kao jednom od tri konstitutivna naroda i otprilike je rekla neku sintagmu da su Hrvati u BiH najstariji ili jedni od najstarijih.”

Iz SDA prokomentarisao je Šemsudin Mehmedović:

“I ja i predsjednica Republike Hrvatske smo učili istoriju u prošlom sistemu, u bivšoj Jugoslaviji zajedničkoj i znamo mi dobro ko su najstariji konstitutivni narodi u BiH. Očigledno da je ona ili zlonamjerna ili je pomalo zaboravila istoriju ne samo BiH no svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije.”

Možda se izjava Grabar Kitarović ne bi toliko komentirala da njeni postupci i istupi proteklih godina nisu ozbiljno doveli u pitanje toliko puta izgovorenu rečenicu da je BiH prijatelj, i najvažniji vanjski prioritet. Jer odmah nakon toga uslijedile su izjave o radikalnim islamistima, zemlji kojoj nedostaje emancipacija. Svemu navedenom svakako ne doprinosi ni nedavna izjava koju je hrvatska predsjednica dala nakon razgovora u Briselu gdje je podvukla da je Hrvatska za proširenje Evropske unije ali pod uslovom da se ispune svi kriteriji, što je dio bh. javnosti shvatio kao svojevrsnu ucjenu za usvajanje izbornog zakona po mjeri HNS-a. Ipak kolumnista i novinar Emil Karamatić posljednju izjavu veže za početak predizborne kampanje za predsjedničke izbore.

“Kad vi nemate najbolje školstvo, najbolje zdravstvo, najveći bruto nacionalni dohodak onda posežete za takvim izjavama kako ste najljepši, najstariji, puno toga naj pa onda na kraju narod. Te kvalifikacije o narodu su sklone koketiranjem sa onim ekstremnim nacionalizmom” , kaže Emil Karamatić za N1.

Velki dio svog mandata Kolinda Grabar Kitarović potrošila je pričajući o majorizaciji Hrvata u BiH.
Koliko je tome svemu doprinijela politika stranke koja čini dio vladajuće politike proteklih 25 godina nije spomenula nijednom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad

na Pantovčak