Čović: Vijeće ministara ne treba čekati na Vladu FBiH

Vijesti 20. mar 201513:11 > 13:13
Predsjedništvo BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da Vijeće ministara BiH ne treba čekati na dogovor o Vladi FBiH, i naglasio da federalna Vlada mora biti formirana iduće sedmice.

Čović je iznenađen što Vlada FBiH nije potvrđena juče u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, ali je izrazio nadu da će problem biti riješen već danas.

On je novinarima u Mostaru rekao da će zatražiti detaljne informacije da vidi u čemu je problem, te razgovarati s partnerima i pokušati stvoriti atmosferu da se u ponedjeljak ili utorak, 23. ili 24. marta, zakaže sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj neće biti sličnih improvizacija.

“Mi smo u ponedjeljak, 16. marta predstavili sve kandidate i za Vijeće ministara BiH i za Vladu FBiH i do srijede, 18. marta, kada su predsjednik FBiH i dva potpredsjednika potpisali sastav Vlade, nismo imali nijedne primjedbe. Kako ćete onda razumjeti da vam neko u četvrtak, 19. marta, kaže da ima primjedbe”, izjavio je Čović.

Na pitanje da li će HDZ odustati od srpske pozicije u Vladi FBiH i povući kandidaturu Zore Dujmović, Čović je rekao da trenutno ne razmišlja na takav način, ali da će učiniti sve da bi se prepreka otklonila, kakva god bila.

Vlada FBiH juče nije potvrđena jer je potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF) povukao potpis sa odluke o imenovanju zbog, kako je naveo, neispunjenosti minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u federalnoj Vladi.

Ustav FBiH nalaže da u federalnoj Vladi bude osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, što nije bio slučaj s predloženim kandidatima za ministre.

Među predloženim kandidatima je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina. SDA je predložio šest ministara Bošnjaka, DF troje Srba i jednog Bošnjaka, a HDZ pet Hrvata i jednog Srbina.