Avdić: Tužitelj Čavka me pitao odakle mi informacije o ruskom uticaju u BiH

Vijesti 25. mar 201917:08 > 17:29
N1

O obavještajnoj aferi - navodima o upadu Hrvatske u BiH i vrbovanju bh. državljana na saslušanje u Tužilaštvo BiH je pozvan novinar portala Žurnal.info Avdo Avdić, koji je i razotkrio aferu. Avdić je pozvan u svojstvu svjedoka zbog tekstova koje je objavljivao. Nakon saslušanja Avdić tvrdi da ga tužilac Oleg Čavka nije pitao o aferi o kojoj je pisao već o njegovim izvorima, kontaktima, te osobama sa kojima se sastaje u sarajevskim ugostiteljskim objektima.

Novinar Avdo Avdić stigao je na saslušanje u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine – tačno u navedeno vrijeme na poziv tužioca Olega Čavke. I nije bio jedini. Po ulasku u zgradu državnog tužilaštva Avdić je kaže tamo zatekao i svjedoka H. Č. u pratnji policije. Ističe da ga tužilac nije pitao ništa o navodima iz tekstova koje je objavio, ali jeste o ruskom uticaju u BiH. Nakon saslušanja zapitao se – kako je tužilac Čavka znao ko je H. Č.?

“Rekao je u hodniku da čak na njega vrše pritisak – ovaj ključni svjedok H. Č. koji je radio za hrvatsku obavještajnu službu. Nakon toga je Čavka pustio mene unutra. Ispitivao me o mojim kontaktima, izvorima i kretanjima po ugostiteljskim objektima u Sarajevu. I ono što je ključno, na kraju, tužilac Oleg Čavka me pitao odakle mi informacije o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini. Znači, uopšte nije pitao ništa o ovom slučaju iz Hrvatske i upadu hrvatskih obavještajnih službi, isključivo me pitao o mojim informacijama o ruskom uticaju u BiH.” , istakao je novinar portala Žurnal.info.

Podsjećamo, pripadnik selefijskog pokreta H. Č. iz Zenice, prema navodima Žurnala, sa obavještajcima iz Hrvatske sarađivao je skoro četiri mjeseca. Svjedočio je kako mu je prilikom vrbovanja pod optužbom da je prijetnja po nacionalnu sigurnost prijećeno protjerivanjem iz Hrvatske, a i zatvorom. Od saradnje je, prema vlastitim navodima, odustao kada su tražili da u aprilu prošle godine ruksak oružja iz Doboja prenese do određenog mesdžida kod Zenice.

“Ruksak oružija – da li je to bio eksploziv ili neko oružije, ne znam ni ja – to sam trebao da uzmem u Doboju, a da to ostavim negdje kod mesdžida u Stranjanima. Oni su to trebali da jave policiji u Bosni, oni bi to gore našli oružje.”, rekao je H.Č. u svjedočenju za Žurnal.info.

Savjet ministara BiH na prethodnoj sjednici nije razmatrao Izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o detaljima afere zbog spriječenosti ministra Dragana Mektića. Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH ranije je o slučaju izvjestio Izvršni obavještajni odbor. O svjedočenjima i svemu napisanom – iz Hrvatske je, kao odgovor, stigla negacija o vrbovanju, ali i potvrda da su sa H. Č imali kontakt.

“S tim osobama naravno da je SOA razgovarala i nadalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite sigurnosti i sigurnosti naših susjeda, Evrospke unije i NATO saveza. I dalje ćemo razgovarati. Vrlo je zanimljivo, očekujemo odgovor… Mi smo sa H. Č. razgovarali, znamo ko je i mi smo o tome obavijestili našu partnersku službu u Bosni i Hercegovini dali su nam jasan odgovor.”, kazao je ranije direktor SOA-e Daniel Markić.

Nije ovo prvi put da su novinari Žurnala pozvani na saslušanje. Slična situacija bila je i nakon objavljivanja afere “Diploma”.

“Očito oni koji bi trebali da štite pravo i pravdu štite neke interese druge interese, ne štite interese javnosti. I u prvom i u drugom slučaju novinari su ti koji su mete njihovog ispitivanja, a ne oni o kojima smo mi u svojim tekstovima izvještavali i to zapravo najviše pokazuje da nije interes da se dođe do istine i da se kazne eventualni prekršioci, nego da se na neki način prepadnu novinari da ne rade svoj posao.”, istakao je za N1 urednik portala Žurnal.info Eldin Karić.

Predsjedništvu BiH iz državnog Ministarstva bezbjednosti trebali bi biti dostavljeni odgovori u vezi navoda o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske u BiH i generalnog konzula Hrvatske u BiH – Ivana Bandića. Inače, od formiranja predmeta 14. marta saslušan je ministar Dragan Mektić koji je aferu potvrdio, a potom njegov zamjenik Mijo Krešić i novinar Mato Đaković o čijim aktivnostima je pisao Žurnal. Oni su navode negirali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad