Policija apeluje da građani prijave uvredljive grafite

Vijesti 25. mar 201917:32 > 17:44
N1

U Sarajevu je nastavljena kampanja pod nazivom "Uklanjanje grafita – Zona bez grafita“. Cilj kampanje je uticati na svijest građana, da se ispisivanjem grafita prije svega nanosi materijalna šteta pravnim i fizičkim licima, ali i šteti ukupnom izgledu i imidžu grada.

Dio kulture ili samo vandalizam. Tanka je linija između umjetnosti i krivičnog djela, ukazali su na to organizatori kampanje pod nazivom “Uklanjanje grafita-zona bez grafita”. Opštinskim odlukama o prekršajima protiv javnog reda i mira, ispisivanje grafita definisano je kao prekršaj za koji je predviđena sankcija od 150 – 450 KM, a u određenim okolnostima može se kvalifikovati i kao krivično djelo.

“U odnosu na prošlu godinu, mi smo imali 3 krivične prijave podnesene protiv osoba koje su ispisivale grafite za krivično djelo, oštećene tuđe stvari. Zatim smo imali 11 prekršajnih prijava koje se odnose na prekršajne prijave odnosno opštinske odluke, gdje su osobe ispisivale grafite i ono što je važno što smo u 11 slučajeva intervenisali po pozivu građana.” , kazala je portparol MUP-a KS Suvada Kuldija.

Planirano je da se u prvoj fazi kampanje uklone grafiti sa 33 objekta a u drugoj sa 42, za koje je Gradska uprava Grada Sarajeva dobila potrebne saglasnosti. Već danas uklonjeni su grafiti u ul. Branislava Đurđeva.

“Projekat se finansira sredstvima grada Sarajeva. Naravno to su budžetska sredstva, znači, sredstva svih nas ali mi ih na ovakakav način vraćamo gradu i građanima tako što ćemo uljepšati fasade koje su sada išarane i zaprljane grafitima kao što i sami vidite.”, rekla Alma Rešo iz Gradske uprave grada Sarajevo.

U akciji su učestvovali i učenici srednjih i osnovnih škola, koji su dali doprinos u realizaciji kampanje. Brojni volonteri podjelom edukativnih letaka i promotivnog materijala ukazali su građanima na bitnost očuvaja izgleda i imidža grada. Hana Selimović iz Osnovne škole “Skender Kulenović” istakla je da je riječ o vandalističkim grafitima a ne o umjetnosti:

“Danas ne pričamo o muralima i uličnoj umjetnosti za koju postoji dozvola nego o grafitima koji ovdje stoje bez dozvole i koji često prenose uvredljivu poruku.Sastajali smo se prošle godine, evo i sada i nadamo se da ćemo se družiti još puno u budućnosti.”

I dok jedan dio populacije grafite vidi kao vandalizam, a drugi dio kao umjetnost, današnja kampanja je prije svega od javnog interesa za građane i turiste, stvarajući ljepšu sliku grada. “Zajedno za ljepše Sarajevo”, slogan je kojim je poslata poruka sa ulica Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad