Ahmetović: Avdo Avdić saslušan kao okrivljeni što je apsurd

Vijesti 25. mar 201917:59 > 18:06
N1

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović gostujući na N1 komentarisao je navode o obavještajnom upadu Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske.

“Po onome što sam pročitao nakon saslušanja novinara Avde Avdića, možemo kazati slobodno da je on danas bio u vrlo neugodnoj situaciji i mogu kazati da je on saslušan kao okrivljeni što je apsurd obzirom da bi se Tužiteljstvo BiH trebalo baviti suštinom da zaštiti interese države BiH, da dođe do informacija, da da svoj konačni sud je li i u kojoj mjeri bilo obavještanog prodora iz Hrvatske u BiH jer je to rušenje suvereniteta i integriteta države”, kazao je Ahmetović.

Kako je naveo, svaki novinar mora imati svoju novinarsku slobodu i po zakonu ima pravo štititi infromacije i izove i nije ih dužan dati tužiteljstvu i organima policije.

“Mislim da je Tužiteljstvo BiH trebalo poštivati demokratska načela novinarstva i na takav način pristupiti i novinaru Avdi Avdiću. On ne može biti kriv zato što je otkrio aferu jer je to njegovo profesionalno zanimanje kao novinara istraživača. Stoga mislim da je Tužiteljstvo BiH moralo ići u sasvim drugom pravcu, da dođu do onih koji su pravili krivična djela i kojih su direktni učesnici u ovoj obavještajnoj aferi za koju mislim da postoji”, poručio je bivši ministar sigurnosti BiH.

Naveo je da je Sigurnosno obavještajna agencija Hrvatske (SOA) “priznala svoju ulogu kada je u pitanju vrbovanje bh. građana”.

“Napravili su taj korak i kazali da jesu razgovarali. Možete misliti šta je sve bilo u okviru tog obavještajnog prodora. Mislim da se ovdje radi o kontinuiranoj politici Hrvatske koja nije povoljna za BiH i koja na određen način diskredituje njen evropski put. Na svu sreću, po onome što smo do sada mogli čuti i vidjeti, čelnici u Briselu nisu se ‘upecali’ na ono što je u svoju odbranu uložila Repubika Hrvatska”, naveo je Ahmetović.

Govorio je i o izjavama predsjednice Hrvatske.

“Hrvatska predsjecdnica je u posljednje vrijeme imala različitih izjava, od historije i genetike pa sportskog stručnjaka, pa i ono što smo čuli prije nekoliko godina kada je u pitanju terorizam kada je kazala da u BiH ima 10.000 ljudi koji se mogu dovesti u tu vezu. Ima puno pitanja koje BiH može postaviti hrvatskoj predsjednici”, naveo je Ahmetović.

Avdić je nakon današnjeg saslušanja u Tužilaštvu BiH ukratko opisao detalje ovog događaja uz komentar da nije ispitan o tekstu o uticaju hrvatske obavještajne službe u Bosni i Hercegovini.

”Tužilac me držao pola sata da čekam ispred, prethodno je doveo svjedoka inicijala H.Č. Rekao je u hodniku da čak na njega vrše pritisak. Nakon toga je Čavka pustio mene unutra. Ispitivao me o mojim kontaktima, izvorima i kretanjima po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i ono što je ključno, pitao me odakle mi informacije o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini. Znači, nije me pitao ništa o ovom slučaju o upadu obavještajnih službi iz Hrvatske”, rekao je Avdić nakon saslušanja.

Dodao je da nije želio otkriti svoje izvore za ovu priču.

”Nisam želio otkriti svoje izvore. Tužilac ima da pita šta želi, a ja imam pravo da ne odgovorim na šta hoću. Interesovalo ga je gdje se krećem i s kim se nalazim u Sarajevu. Kazao sam da se poznajem s ovim ljudima s kojima sam slikan u kafani isto kao i sa gospodinom Čavkom s kojim sam se družio”,dodao je on.

Avdić se, potom, zapitao kako tužilac zna identitet osobe inicijala H. Č.

”Vrlo interesantno, nijedan svjedok nije otkrio identitet osobe inicijala H.Č. a ta osoba je danas privedena, dovedena na saslušanje. Kako je gospodin Čavka znao o kome se radi, vjerovatno od gospodina Martića, direktora hrvatske obavještajne službe, možda je Čavka od njih dobio informacije”, dodao je on.

”Nisu me pitali ni za jedan navod o upadu hrvatske obavještajne službe u BiH. Pitali su me da li sam saradnik neke službe”, ispričao je Avdić.

Potom je pojasnio da je u jednom momentu odbio potpisati zapisnik sa saslušanja.

‘Bilo je video saslušanje, nakon toga Čavka je odbio da napravi zapisnik o saslušanju jer nisam htio da potpišem jer ne znam šta potpisujem. Oni su rekli – onako kako je izjavio u kameru. Na kraju su pravili transkripte da bih mogao potpisati”, potcrtao je Avdić.

Podsjećamo, tužitelj Oleg Čavka poslao je Avdiću poziv da da iskaz u krivičnom predmetu koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske. Prema Članu 82. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, novinari ne mogu biti saslušani kao svjedoci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad