Dodik: Naša politika je najjača u BiH i to se Bošnjacima ne sviđa

Vijesti 26. mar 201911:36 > 11:41
N1

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da "haranga neprijatelja Republike Srpske da ospore njeno postojanje i njeno biće nije ništa novo, te da je prava mjera da se na to više i ne osvrće".

“Republika Srpska isključivo zavisi od nas, naše volje i naše sposobnosti da je izgradimo ekonomski i institucionalno jakom, a drugi koji je ne vole, oni će ostati zarobljeni u toj svojoj mržnji. Činjenica da postoji Srpska je najbolji odgovor na njihovu mržnju, i to sve bolja Republika Srpska, u kojoj se grade auto-putevi, bolnice, fabrike i zapošljavaju ljudi”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je “Republika Srpska nastala voljom srpskom naroda, da tu volju niko ne može pobiti i da Srpsku niko ne može i ne smije ukinuti, te da ga nije briga šta govore Bošnjaci ili bilo ko drugi o tome”.

On je ocijenio da je BiH sterilna i nefunkcionalna, sa lošom perspektivom, a da činjenica “da bošnjačka elita pet mjeseci opstruiše formiranje vlasti na nivou BiH, govori da je njihov nagon za BiH upitan”.

Dodik je naglasio da “Bošnjaci osporavaju pravo legitimno izabranih Srba da budu reprezenti srpskog nacionalnog interesa u zajedničkim institucijama”.

“Naša politika je jasna i najjača u BiH i to se Bošnjacima ne sviđa. Ovo što oni rade je njihovo traganje kako da nas oslabe. Ako se ignoriše izborna volja srpskog naroda, zašto bismo mi davali djelimično legitimitet i Predsjedništvu i bilo kojem nivou vlasti”, rekao je Dodik za “Alo”.

On je istakao da oni, koji sada sjede u ime Srba u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i zajedničkim organima “ni prethodno nisu imali legalnost da budu predstavnici Srba, jer su bili opozicija, a da tek sada nemaju nikakav legalitet”.

Dodik je posebno istakao dobru saradnju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ukazujući da je Vučić “pokazao da je državnik i lider koji je u fokus stavio mir”, te da neupitnom smatra Vučićevu odlučnost da brani slobodu srpskog naroda.

“Za lidere nije važno samo da imaju legitimnu vlast nego i da razumiju kontekst i da su istrajni u sprovođenju najbolje politike za narod. Vučić je čovjek tog kalibra. Razumije kontekst bolje od svih drugih, a istovremeno je odlučan da brani srpski narod gdje god on živi. Njegova politika je politika mira i uvijek dijalogom rješava političke probleme”, rekao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska, kao najveća srpska zajednica van Srbije, bez pogovora na strani Srbije u političkom i svakom drugom smislu.

“Bez obzira na to što neki misle da smo mi mali, mi imamo određene resurse i upotrebljavaćemo ih shodno situacijama”, rekao je Dodik.

On je istakao da su veze Srbije i Republike Srpske zahvaljujući Vučiću toliko poboljšane da ljudi u Republici Srpskoj zaista osjećaju da je Srbija njihova država.

“Mnogo smo pomoći dobili od Srbije, a najnovijim programom će gotovo sve opštine u Republici Srpskoj imati projekte koji će se realizovati sredstvima Srbije, što je veoma važno i što se nikada ranije nije desilo”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad