Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u Sijekovcu

Vijesti 26. mar 201916:42 > 16:57
N1

U Sijekovcu kod Broda obilježeno je 27 godina od stradanja Srba u tom mjestu. Održan je pomen za 46 ubijenih civila, uglavnom žena, djece i staraca koji su stradali u naletima Vojske Hrvatske, potpomognute paravojnim formacijama.

Neutješna je Jelica ispred kuće Zečevića. Kuće u kojoj su 26.marta 1992. godine ubijeni otac i tri sina. Za jedan sat upada hrvatskog HOS-a, svjedoči ubijeno je devet civila. Za dva dana 46 osoba.

“Plače i zemlja i ljudi, koji su pretrpili stradanje Srba u Sijekovcu. Ja sam jedna od tih, preživjela sam uz Božiju pomoć. Ostala sam da othranim svoje dijete, pred očima su mi ubili muža, djeverove, svekra, kompletnu porodicu Zečević, komšije. Strašno je bilo. Po noći sanjam da sam u logorima, uvijek me moji mrtvi spašavaju”, kazala je Jelica, supruga ubijenog Milana Zečevića.

Uz Zečeviće, stradala je i porodica Milošević, Trifunovići. Najmlađa žrtva Drago Milošević imao je 17 godina, a najstarija Vaso Zečević 77.

“Jako je teško, šta smo mi preživjeli, nije niko na kugli zemaljskoj. Teško se vraćati nazad”, rekla je Bosiljka Bačić iz Sijekovca

Zločin u Sijekovcu, kako je navedeno, prvi je ratni zločin u Bosni i Hercegovini devedesetih. Iz ovog mjesta ratni vihor se proširio prema Odžaku, gdje su formirani logori za Srbe.

O ratnim aktivnostima u Sijekovcu govori i Radojka Filipović iz Udruženja porordica poginulih i nestalih Republike Srpske:

“Trećeg marta, jedinice hrvatske regularne vojske prešle su rijeku Savu, potpomognute paravojnim jedinicama muslimana i Hrvata, krenuli su da preuzimaju vlast, a onda da muče i ubijaju Srbe.”

Kroz 10 logora ovdje, prošlo je preko 2.000 Srba. Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Duško Milunović govorio je o razmjerama zločina, te pročitao “dozvolu za silovanje”:

“Potvrda, kojom se potvrđuje pravo interventnom vodu iz Zagreba da može privesti osobe ženskog pola u korist muškog pola. Osobe privesti u 18 časova. Privedene osobe će spavati u podrumu smještajnih objekata. U slučaju opiranja dozvoljena upotreba sile. Zapovjednik pozadine 101 brigade HVO-a Čauševića Ahmet. Ovo su činili u svim mjestima u BIH koja su imali pod svojom kontrolom.”

Za zločine u Sijekovcu osuđena je jedna osoba, Zemir Kovačević, kao pripadnik HVO-a osuđen je na 10 godina zatvora. Porodice stradalih kažu da je za zločin odgovorna i Hrvatska.

“Država Hrvatska je još 2015.godine zabranila pristup svojim arhivama i javno su rekli da neće kako oni kažu prihvatiti ‘montirane’ optužnice protiv svojih državljana”, ističe Milorad Kojić iz Centra za istraživanje rata RS.

“Treba reći da tada rat u BIH nije vođen, ali da su Hrvatske snage tada i ovdje i komšije Hrvati i muslimani smatrali da treba da počine takav zločin. Nisu tražili krivicu, ništa, samo su gledali koja srpska porodica je višečlana i kao što ste vidjeli ova porodica i porodica prekoputa su najviše stradali”, naglašava Milorad Dodik, trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Brođani se sa gorčinom sjećaju rata. Sijekovčani pamte njegove ožiljke. Dvadeset sedam godina nakon zločina, selo je gotovo bez stanovnika i pusto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad