Zanatlije, trgovci, ugostitelji i taksisti zbog migranata traže pomoć nadležnih

Vijesti 26. mar 201917:21 > 17:37
N1

U februaru ove godine, bilo je oko dva i po puta više migranata u BiH, nego u istom mjesecu prošle godine, a čak 16 puta više, nego u februaru pretprošle godine. Zanatlije, trgovci, ugostitelji i taksisti Starog grada u Sarajevu, zbog povećanja broja krivičnih djela, traže pomoć od nadležnih.

Kazandžijska radnja Ferhatović. Jedna od brojnih, iz kojih je upućen apel policiji, načelniku opštine, gradonačelniku. Zanatlije tvrde – migrantska kriza izmakla je kontroli.

“Situacija svakim danom eskalira sve više na Čaršiji. Jučer je izbila tuča, u kojoj je učestvovalo njih 15. Tražimo veće prisustvo policije, s obzirom da su se jako oslobodili, pa ni džeparenja više nisu interesantna. Otimaju telefone turistima, većinom su žrtve turisti”, rekao je Adnan Ferhatović, kazandžija iz Sarajeva.

Zanatlije, taksisti, ugostitelji – na desetine ih je potpisalo peticiju. Policija obećava pomoć:

“Ono što će prva policijska uprava preduzeti je to da će na ovom području biti stalno prisustvo policijskih službenika u uniformi, ali i policijskom odijelu. Preduzimat će sve mjere i radnje koje su u skladu sa zakonom”, kazala je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP KS-a.

Izmiče li situacija kontroli? Brojke kažu – do 25. marta ove godine evidentiran je ulazak 3323 migranta u BiH. Prošle godine u istom periodu dva i po puta manje -1308. Kapaciteti u centrima su skoro popunjeni. U Miralu, u Kladuši kapacet je 700 migranata, smješteno ih je 683. U Delijašu ima mjesta kao i u Salakovcu no u ostalim centrima popunjena je većina smještajnih kapaciteta.

Prema procjenama Međunarodne organizacije za migracije, u BiH je trenutno oko 5 000 migranata, većina u Unsko-sanskom kantonu, najviše muškarci – samci. U februaru ove godine bilo je oko dva i po puta više migranata u BiH nego prošle godine u istom mjesecu, a šesnaest puta više nego pretprošle godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara nedavno je govorio o mogućnosti hermetičkog zatvaranja granice. U Graničnoj policiji kažu da ionako imaju manjak ljudi.

“Ono što mogu reći je da je Operativni štab na državnom nivou tražio informaciju od GP o dvadesetčetvorosatnim partolama, odnosno prisustvu službenika na svim mogućim tačkama prelaska. Samo za identificirane tačke potrebno je još 510 službenika, s tim da Graničnoj policiji i bez vanredne situacije nedostaje 442 službenika”, istakla je glasnogovornica Granične policije u BiH, Sanela Dujković.

Najradikalnije mjere koje je uvela jedna evropska zemlja, zbog migrantske krize, pamtimo iz 2015 godine. Tada je Mađarska izgradila ogradu na granici sa Srbijom i Hrvatskom. U odgovoru za N1, vlada ove zemlje kaže, do 2018. je potrošila milijardu eura na zaštitu granice što uključuje infrastrukturu, osoblje i trening.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad