Nepoznati detalji izvještaja Predsjedništvu BiH o aferi vrbovanja bh. građana

Vijesti 26. mar 201917:41 > 17:54
N1

Povjerljive dokumente u vezi sa obavještajnom aferom i upadom Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine ministarstvo sigurnosti danas je predalo Predjsedništvu Bosne i Hercegovine. O detaljima niko ne želi govoriti, a dok se čeka reakcija odnosi BiH i Hrvatske sve napetiji. Ni Hrvatska niti Bosna i Hercegovina nisu imenovale nove ambasadore u Sarajevu i Zagrebu nakon što su prethodni povučeni prije nekoliko mjeseci.

Obavještajna afera je pokazala koliko su loši odnosi BiH i Hrvatske, navodi dugogodišnji bh. diplomata Slobodan Šoja. Pokazuje to i aktuelno pitanje odlaganja nuklearnog otpada u blizini bh. granice. Hrvatska se odnosi superiorno, na momente bezobrazno, kaže Šoja. Činjenica da nema imenovanih ambasadora trenutno ni u Zagrebu, ni u Sarajevu, nije dobra, a možda čak nije ni slučajna:

“Hrvatska će kao i BiH uvijek imati neke posebne interese koje će štititi na bilo koji način ali ja se samo plašim da BiH u Zagrebu neće imati nikoga da lobira za nju, dok će u BiH itekako imati ko da lobira za Hrvatsku, a to se dešava već godinama.”

NIje samo naslijeđe devedesetih ono što opterećuje odnose Hrvatske i BiH, nego činjenica da Hrvatska nerijetko svoju poziciju u Evropskoj uniji koristi kako bi politički intervenisala u BiH, stav je profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Dejana Jovića. Proces imenovanja ambasadora, mišljenja je ide nobično dugo. No, specifične su okolnosti. Jović pojašnjava da su Brojni Hrvati iz BiH uredno glasali tokom svih izbornih procesa u Hrvatskoj, te posjeduju i tamošnje državljanstvo.

“U takvim okolnostima je dosta teško govoriti o normalnim diplomatskim odnosima jer za jedan veliki broj državljana koji su Hrvati, oni ostvaruju svoja prava neposredno. Dakle, ne preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, tako da je to jedna prilično specifična situacija na koju ne možemo utjecati i zbog toga ja bih rekao to što nema ambasadora možda se u Hrvatskoj ne doživljava kao prevelik problem”, kaže profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Dejan Jović.

Bivši ambasador u Francuskoj i Egiptu, Slobodan Šoja dodaje i to da bi u budućnosti mogli često imati problema sa Hrvatskom:

“U budućnosti mislim da ćemo imati konstantno problema s Hrvatskom najviše zbog toga što je Hrvatska članica Unije i ona se ponaša kao zemlja koja je u poziciji nekoga ko ima moć. Tako da će se često zloupotrebljavati ta pozicija u EU. Ali bez obzira na sve mi moramo s Hrvatskom naći neki način dobrosusjedske saradnje da malo zaboravimo, da prećutimo a i mi sebi da damo malo priliku da i mi možda nekada kažemo nešto loše.”

No, kako do dijaloga? Nadležni u BiH proteklih dana otvoreno govore o tome kako u slučaju Trgovska gora, uprkos nastojanjima, nikada nisu ostvarili komunijaciju s Hrvatskom. Hrvatski novinar Viktor Ivančić, u jednoj od nedavnih priča navodi i ignoranciju hrvatskih medija spram, kako piše Ivančić navoda i dokaza koje objavljuju bh. mediji i potvrđuju nadležne institucije. O obavještajnoj aferi, referirajući se na rad jednog od prepoznatljivijih hrvatskih medija piše ironično.

No, samo neimenovanje ambasadora s obje strane, postoji i taj stav, moguće da su posljedica neodgovornosti. Bivši Hrvatski predsjednik Mesić, prisjeća se da, kada je Grabar Kitarović napustila poziciju ambasadorice u SAD, godinu dana niko nije bio imenovan. A trenutno ni Bosna i Hercegovina nema, prema mišljenju Šoje, čovjeka u UN-u, što je najbitnija ambasadorska pozicija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad