Uvjeti od kojih DF neće odustati

Vijesti 26. mar 201918:34 > 18:36
REUTERS/Fedja Krvavac

Više od tri sata trajala je sjednica Predsjedništva Demokratske fronte. Po njezinom okončanju dva priopćenja i zaključka. Jedan se odnosi na to kako će DF započeti razgovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju vlasti, kako na razini Bosne i Hercegovine tako i na nivou entiteta Federacija BiH.

“Jedan dio zaključaka se odnosi na državni nivo, i po nama to su dva ključna pitanja u BiH. To su promjene Ustava BiH i Izbornog zakona, jer mi smatramo da svaka promjena i Ustava i Izbornog zakona, mora poći od poštivanja osnovnih ljudskih prava. Vi to možete nazvati uvjetom ili uslovom, kako hoćete, ali mi stojimo na stanovištvu da je to jedan od načina da uopće počnemo pregovore. Drugi uvjet je aktiviranje MAP-a”, kaže Zlatko Miletić, glavni tajnik DF-a.

Od kojeg DF, ne odustaje, kao što ne odustaje ni od ujedinjenja ljevice i kako kažu, stavaranja jedne snažne političke organizacije.

“Zapravo pozivamo sve političke organizacije, pojedince, prij svih onih socijaldemokratskog opredjeljenja, na okupljanje, okrupnjavanje i zajedničko političko djelovanje, sa jednim vrlo jasnim i preciznim strateškim ciljem, a to je ujedinjenje ljevice u BiH. U tom kontekstu, očekujemo od SDP-a BiH, njegovih organa, prije svega, rukovodstva, odmah i bez odlaganja, udružimo naše organizacije i kapacitete”, poručuje Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a.

Na odgovor se nije trebalo čekati dugo.

“Ja bih preporučio građanima da ne obraćaju pažnju na ovaj poziv za ujedinjenje. On je naime u direktnoj koliziciji sa postupcima. Znači, riječi koje su izgovorene kao poziv, pogledajte kome je upućen? Organima stranke, rukovodstvu, organizacijama, istaknutim članovima…Cilja se pa koga pogodi”, ističe Svetozar Pudarić, SDP BiH.

Ranije su pak zajedničkom priopćenju SDP i Naša stranka poručile: “Mi nećemo biti pijuni nacionalnim strankama”.

“Današnji usvojeni zaključci na sjednici Predsjedništva DF-a nisu u skladu sa ranijim zaključkom tri stranke da kao BH blok nećemo ići u vlast s etnonacionalnim strankama. Također, ne možemo se oteti dojmu kako su usvojeni zaključci neprovodivi, jer su oni u suprotnosti sa principima za formiranje vlasti koje zagovaraju SNSD, HDZ BiH i SDA”, navodi se u saopštenju.

No, iz DF-a kažu, principi su realni i od njih nećemo odustati.

“Zašto bi HDZ i SNSD imali svoje uvjete? Neka imaju, ali imamo i mi svoje. Naš uvjet je aktivacija MAP-a, nećemo odustati od toga”, tvrdi Đonlagić.

Kako god, sva današnja zbivanja , izjave i priopćenja, pokazala su da ćemo na formiranje vlasti još sačekati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad