Studenti UIS: Studentski izbori se pretvorili u pravu političku kampanju

Vijesti 27. mar 201908:48 > 09:22
N1

Kriza na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu traje. Studenti još uvijek traže ostavku rektora Steve Pašalića. Rektor ne želi da odstupi dok se ne provedu izbori u Studentskom parlamentu, koji su se održali juče.

O tome kako je prošlo glasanje, šta se promijenilo, kako se troši novac Studentskog parlamenta, o kvalitetu obrazovanja, za Novi dan govorili su najbolji student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Katedri za Politikologiju Filip Matić i Uroš Bjelica, predstavnik Filozofskog fakulteta UIS.

Prekjuče je bilo glasanje i po prvi put izbori su bili transparentni. Do sada nismo imali priliku da biramo i da budemo birani. Ja sam bio kandidat ispred Filozofskog fakulteta i pobijedio sam. I na ostalim fakultetima su bili sprovedeni izbori i sada ostaje da se sazove skupština“, kazao je Bjelica.

Matić je dodao kako su se izbori do sada održavali iza zatvorenih vrata, ali i da su studenti bili nezainetresovani.

Na pitanje šta se događalo iza zatvorenih vrata, Matić je odgovorio: “Jako je teško procijeniti jer je zatvorena stvar kojoj još nismo mogli da pristupimo i sve ćemo izlistati kada dođemo do informacija. U javnost smo uspjeli izaći samo sa zavrzlamama koje smo našli. Na primjer, sama ta Univerzijada koja se naplaćivala iako je plaćena od strane Univerziteta. Bilo je čudnih računa, ali ne mogu da tvrdim kakvi su, to će pokazati istraga. Ogromna su sredstva na raspolaganju, više od 100 hiljada maraka, a studenti to nisu osjetili na sebi, ni u vidu stipendija ni putovanja“.

Ne znam kako od jednog studenta koji ide od kuće nekih 100 ili 200 kilometara se ima srca tražiti za neka putovanja, pa koštala ona i marku ili pet“, dodao je.

Bjelica je istakao i kako su ranije oni održavali pres-konferenciji na kojima su govorili da studentski predstavnici krše zakone, i da su ponovci bili članovi parlamenta, iako je to kršenje zakona.

“Oni su na te naše izjave odgovarali kako mi diskriminišemo ponovce, a mi ih ne diskriminišemo, mi samo ističemo da ponovci ne mogu da budu članovi Studentskog parlamenta, jer ne mogu po zakonu. Mi samo želimo da se provodi zakon. Sada nam ostaje da vidimo da li će uručiti žalbu, ali ne vjerujem da će je biti”, kazao je Bjelica za N1.

Ti studentski predstavnici su mnogo stariji od nas, i postoji poveznica da su indirektno povezani sa određenim strankama. No, svako ima pravo na političko opredjeljenje, ali ono što nas treba da spaja je da smo studenti. Tek sada kada je Republička inspekcija odlučila da Studentski parlament nije legalan, tek tada je krenula kampanja koja se pretvorila u pravu političku kampanju. Mi smo krenuli sa činjenicama, a oni su prozivali i mene i kolege za nešto što nije istina a to je da sam američki plaćenik“, komentarisao je Matić.

Prošlo je vaše vrijeme, hajde da mi sada radimo dalje jer nam Univerzitet propada. Dešava se sunovrat u upisu broja studenata na fakultetima. Na te stvari moramo reagovati. Ako ne budemo razvijali mlade ljude na fakultetima, onda ćemo sigurno i kao društvio da propadnemo. Mora se početi raditi, u studente se mora ulagati“, kazao je Matić.

Upitali smo studente Matića i Bjelicu da li će nakon pravosnažne presude Radovanu Karadžiću biti pokrenuta inicijativa da se promijeni ime Studentskom domu na Palama koji je nazvan po njemu.

“Te inicijative neće nikada biti s naše strane, jer su kazne nesrazmjerno velike prema Srbima, u odnosu na ostale narode. Ne mogu da shvatim da nisu svi činili zločine, bar po Haškom sudu. Uvijek ćemo biti ponosni da boravimo u Domu nazvanom po njemu”, istakao je Matić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad