Andriukaitis za N1: Prioritet uvesti pravni okvir za tržište duhana u BiH

N1

Potpisivanje Protokola o sprečavanju nelegalne trgovine duhanom jedan je od prioriteta koje Evropska komisija u oblasti zdravstva i sigurnosti hrane očekuje od Bosne i Hercegovine, potvrdio je ovo za N1 Vytenis Andriukaitis, EU Komesar za zdravstvo i sigurnost hrane.

“Želimo poslati poruku bh. vlastima da ne samo da trebaju uvesti pravni okvir za tržište duhana, već i da trebaju ratificirati Protokol o sprečavanju nelegalne trgovine duhanom, jer se on tiče pušača i korupcije i krijumčarenja cigareta. To je značajan problem s kojima se suočavaju brojne zemlje”, rekao je za N1 Vytenis Andriukaitis.

Na pitanje da li uskoro očekuje ratificiranje Protokola, sagovornik N1 je kazao da je to pitanje isključivo za vlasti u BiH.

“U BiH mora postojati funkcionalan sistem za praćenje i nadzor kako bismo adekvatno nadzirali trgovinu duhana. Zbog toga zahtijevamo od svih susjednih zemalja i onih koje se žele priključiti EU, da ispune te obaveze i da ratifikuju Protokol o prevenciji nelegalne trgovine duhanom koji je izuzetno važan za smanjenje ilegalnog tržišta”, zaključio je Andriukaitis.

N1

Ilegalno tržište duhana je samo jedan od problema u BiH. Procjenjuje se da u BiH skoro polovina odraslih osoba konzumira cigarete, približno 1.200.600 osoba. Iz Evropske mreže za prevenciju pušenja smatraju da bi se daljim povećavanjem taksi na cigarete broj pušača smanjio.

Upravo situacija u BiH je jedna od tema Četvrte internacionalne konferencije o kontroli duhana koja se održava u Bukureštu. Na konferenciji učestvuju eminentni stručnjaci i aktivisti iz cijelog svijeta koji se zalažu za svijet bez duhana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad