Hahn sutra u Sarajevu

Vijesti 27. mar 201911:44 > 11:44
N1

Evropska komisija zvanično je najavila sutrašnju posjetu evropskog komesara Johannes Hahna za proširenje Evropske unije Bosni I Hercegovini.

Ovo je prva posjeta jednog od evropskih komesara Bosni I Hercegovini od početka ove godine te dolazi nakon dva susreta sa članovima Predsjedništva u januaru odnosno sa predsjedavajućim Predsjedništva u februaru. Također ova posjeta dolazi nakon dostave odgovora na dodatna pitanja Bosne I Hercegovine Evropskoj komisiji na razmatranje. U najavi Evropske komisije se navodi sljedeće.

“Komesar Hahn će 28. I 29. marta u Sarajevu razgovarati o trenutnom stanju socijalno-ekonomskih reformi koje se zemlja obavezala poduzeti kako bi krenula naprijed na svom putu ka EU. Komisija trenutno radi na Mišljenju o osnovanosti zahtjeva zemlje za članstvo u EU kako bi ga predstavila državama članicama EU, a napredak na socio-ekonomskom planu je od ključne važnosti, posebno jer to donosi direktne koristi za građane Bosne i Hercegovine. Komesar će započeti posjetu sastanakom sa predstavnicima organizacija civilnog društva koji rade na pitanjima životne sredine, a zatim će se sastati sa političkim vlastima, uključujući članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ministra finansija i trezora, kao i predstavnike različitih političkih stranaka”, kazali su u Evropskoj komisiji.

Nakon posjete Bosni I Hercegovini Hahn odlazi u dvodnevnu posjetu Srbiji gdje će se sastati sa srbijanskim političkim zvaničnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad