Ivana Marić za N1: Morali su nešto reći, kao neki svoj uvjet postaviti

Vijesti 27. mar 201912:53 > 13:19
N1

Ivana Marić politička analitičarka prokomentarisala je aktuelnosti sa bh. političke scene, nemogućnost formiranja vlasti na državnom nivou ali i sastanak SNSD-a sa SDS-om i PDP-om.

Na pitanje da li ćemo još dugo čekati na formiranje vlasti i odluku Demokratske fronte, Marić odlučno odgovara da hoćemo i to zbog neodlučnosti DF:

“Vidimo da ovo nije ništa novo, 2015. godine Demokratska fronta je bila stranka koja je razvlačila sa formiranjem vlasti, na kraju se odlučila da uđe u vlast i ostala dva, tri mjeseca i izašla. Bojim se da nam sada slijedi isti taj scenarij. S tim da ovaj put duže to traje prošli put smo već u martu dobili vlast, a evo kraj je marta a mi još uvijek nemamo ništa.”

“Očito je da je DF već ranije odlučila da će ući u vlast sa SDA, HDZ i SNSD-om, samo ne zna kako to da kaže svojim biračima i javnosti”, dodaje Marić. 

Jedan od zaključaka nakon sjednice predsjedništva DF je i aktiviranje MAP-a kao uslov za ulazak u vlast. Marić vjeruje da se to neće dogoditi:

“Morali su nešto reći, kao neki svoj uvjet postaviti. To je već i SDA postavljao taj uvjet i očito je da Dodik neće pristati na to.”

Na formiranje vlasti čekamo dugo kaže Marić zbog onoga što se dešava u pozadini, odnosno političkih finesa.

“DF ne treba SDA i HDZ-u za državni nivo jer oni imaju dovoljno glasova. Očito je da SDA nema hrabrosti da sama uđe u vlast sa HDZ i SNSD pa im treba neko sa kim će podijeliti odgovornost, jer sigurno ne možemo pričati o nekom napretku pa da s nekom strankom podijele tu radost napretka Bosne i Hercegovine”, kaže Marić.

Dodaje i da DF očigledno ima privatne razloge za ulazak u vlast:

“Očito je da DF ne želi ali iz nekog razloga mora ući u vlast. Očito je da postoje neki razlozi koje oni neće da kažu.”

Na kraju, ističe da je DF izdala povjerenje svojih birača upravo zbog toga što želi da uđe u vlast sa Dodikom i Čovićem uprkos tome što je “Željko Komšić izbore dobio prijeteći građanima da će Dodik i Čović ukoliko uđu u Predsjedništvo biti najveća prijetnja Bosni i Hercegovini”.  Za formiranje vlasti kaže da nema šanse da se završi sada te da ne bi bilo neočekivano da Komšić ponovo izigra povjerenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad