Hoće li komesar Hahn donijeti pozitivnu vijest iz Brisela?

Vijesti 27. mar 201916:53 > 17:58
N1

Evropski komesar za proširenje, Johanes Hahn, sutra dolazi u službenu posjetu Sarajevu. Njegov dolazak prari i pitanje - hoće li Hahn iz Brisela donijeti pozitivnu vijest o dodjeli kandidatskog statusa, ili novu zadaću za bh. vlast? Stručnjaci upozoravaju da u narednim mjesecima ključnu ulogu ztreba odigrati bh. diplomatija, kako bi preduprijedila dodatne politčke uvjete, jer o kandidatskom statusu odluku donose sve zemlje članice - jednoglasno.

30.7.2015. godine. Nekoliko hiljada radnika pored zgradom Parlamenta Federacije. Negodovanje zbog usvajanje novog Zakona o radu. To je bio prvi zakon iz Reformske agende, i u Akcijskom planu Federalne vlade je na prvom mjestu, pod oznakom Završeno. Iz duge liste reformi, dio je proveden dio nije. isto važi i za ostale razine vlasti – Vladu Republike Srpske i Vijeće ministara. Ta će činjenica dočekati i komesara Hahna u Sarajevu, koje očekuje zeleno svjetlo za kandidatski status.

“Mi smo realizirali sve zvanične uvjete sa evropske agende BiH, kao stvaranje pretpostavke za dobijanje kandidatskoga statusa”, tvrdi Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

N1

Do iščekivanja pozitivnog mišljenja Evropske komisije, uspostavljen je Mehanizam koordinacije, dobijen Upitnik, odgovori, uključujući i dodatna predana Briselu. Usvojene su i četiri ključne strategije. Je li to dovoljno argumenata na bh. strani?

“Evropski komesar Johanes Hahn može iznijeti preliminarno mišljenje o odgovorima koje smo dali na pitanja Evropske komisije”, pojasnio je Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije.

Službeni odgovor Brisela, mogao bi se očekivati u narednih nekoliko mjeseci.

“Nadam se da će mišljenje Evropske komisije doći na proljeće ili rano ljeto. Onda će biti održana diskusija sa zemljama članicama. Potrebna je jedinstvena odluka svih članica”, kazao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Sada je potrebna jaka diplomatska ofenziva Sarajeva, upozorava Topčagić, kako bi se osujetio pokušaj pojedinih zemalja članica da se Bosni i Hercegovini nametnu dodatni politički uvjeti.

N1

“Može se uvijek očekivati tako nešto. I uloga naše diplomatije je da detektuje takvu situaciju, i da na vrijeme preduprijedi takva iznenađenja”, mišljenja je Topčagić.

Ukoliko sve zemlje članice budu jednoglasne da se BiH dodijeli kandidatski status, pred našom zemljom je dugotrajan posao – nastavak reformskoh procesa i ispnjavanje uvjeta za početak pregovora o punopravnom članstvu.

U odnosu Brisela prema vlastima Bosne i Herceogvine bilo je mnogo oscijlacija – od pohvala do kritika. Stoga se mnogi pitaju kakav će ton poruke biti komesara Hahhna, koji sutra dolazi u glavni grad BiH. Predviđeno je da razgovara sa predstavnicima nevladinog sektora, predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, i članovima Predsjedništva. Premda je bilo planirano da se Hahn obrati zastupnicima oba doma državnog Parlamenta, to je ipak otkazano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad