Ambasador SAD Eric Nelson u Banjaluci: O čemu se razgovaralo?

Vijesti 27. mar 201917:27 > 18:33
N1

Američki ambasador završio je prvu zvaničnu, dvodnevnu posjetu Banjaluci. U gustom rasporedu razgovarao je sa predsjednicom i premijerom Republike Srpske, opozicionim liderima, predstavnicima civilnog društva, poslovne zajednice. Poručio je da se Sjedinjene Američke Države zalažu za uspjeh Bosne i Hercegovine, izgradnju jake ekonomcije i zdrave demoratije. Političarima je posebno govorio o neophodnosti intergracija - onih euroatlantskih.

Prva zvanična posjeta novog američkog ambasadora Banjaluci, neće biti i posljednja, obećao je Eric Nelson. Osluškuje mišljenja građana i političara i opet će kaže doći kako bi pomogao reformama koje će pomoći cijeloj Bosni i Hercegovini da krene naprijed.

Uz ekonomski prosperitet, osnaživanje demokratije, razgovarano je i o partnerstvu sa NATO savezom.

“Da, sada razgovaramo o partnerstvu sa NATO savezom, što se tiče članstva, to je nešto o čemu će se razgovarati u narednim godinama, još je daleko. Ne treba dozvoliti da razgovori, neslaganja o članstvu sa NATO savezom, stanu na put uspješnom partnerstvu sa NATO-om”, kazao je Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

Uz jasno naglašeno razdvajanje pojmova članstvo i partnerstvo, Nelson je kazao da je MAP tehnički korak koji ne treba politizovati.

No, u saopštenjima za javnost nakon sastanaka sa ambasadorom iz kabineta predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, te premijera Radovana Viškovića, ni riječi o NATO-u, niti MAP-u.

Tek jasno naglašena potreba hitnog formiranja novog Savjeta ministara, te Vlade Federacije BIH, kao i nastavak ekonomskih reformi i evropskog puta.

Slično i nakon sastanaka sa opozicionim liderima.

U SDS-u su istakli neophodnost rada na novom izbornom zakonu, jer kako kažu volju naroda ne mogu izražavati brojači glasova, već isključivo birači.

I u PDP-u s istakli isti problem, ali i nezadovoljstvo radom pravosuđa, te neophodnost vraćanja javnih medija kako kažu u okvire profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja.Sastanka sa SNSD-om u stranačkim prostorijama nije bilo, a američki ambasador ističe da se raduje sastancima sa Miloradom Dodikom, uvažavajući njegovu funkciju u Predsjedništvu.

“Odluka o sankcijama je donesena u Washingtonu, na osnovu specifičnih djelovanja i prijetnji koje su dolazile od gospodina Dodika. Nadamo se da će sve aktivnosti i djelovanje predsjedavajućeg Predsjedništva promovisati sigurnost i stabilnost BiH“, kazao je Nelson.

Nelson je najavio skoro otvarane novog američkog kutka u Banjaluci, a posjetio je i osnovnu školu u Doboju čiju su obnovu, nakon poplava, pomogle SAD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad