Lazović, Đonlagić i Čamdžić u studiju N1 o pozivu DF-a za ujedinjenje ljevice

Vijesti 27. mar 201917:56 > 18:13
N1

Ja jesam ZA ujedinjenje. SDP i DF se trebaju ujediniti u jednu jaku socijal-demokratsku partiju, kazao je danas u Danu uživo na N1 Miro Lazović iz SDP-a.

Pored Lazovića, gosti su bili Dženan Đonlagić iz DF-a i Mirsad Čamdžić iz Naše stranke.

Mislim da je SDP poslao poziv za zajednički sastanak i bio bi sretan da je tačno da se radilo o zauzetosti što implicira nastojanja DF-a u BH bloka. Mi smo imali jedan veliki sastanak BH bloka gdje smo zauzeli zajednički stav i kazali s kim ne idemo u vlast. Od tada su se neke okolnosti promijenile. Naša stranka i danas ponavlja ono što je govorila u predizbornoj kampanji, BH blok je pokazivanje jedne druge političke snage i važnosti u BiH i otvoren je za sve progresivne snage. u Federalnom parlamentu BH blok čini 32 zastupnika“, kazao je Čamdžić i dodao:

“Mi u Našoj stranci smatramo da ulazak u vlast sa SDA, automatski znači dizanje ruku za ministre HDZ-a i SNSD-a”.

Dženan Đonlagić je kazao da DF ostaje dio BH bloka na nivou KS, kao dio skupštinske većine.

Ostajemo u BH bloku na KS jer je to jedina svjetla tačka na političkoj sceni gdje BH blok postoji. Ostajemo u skupštinskoj većini KS. BH blok ne postoji u formalnom smislu, on je bio politička ideja i vizija nakon izbora koja nikada nije doživjela svoju formalizaciju u smislu jasne grupacije subjektiviteta kao takvog. On danas na političkoj sceni kao subjekt, on ne postoji. Ovaj poziv i odluka Predsjedništva DF je upućena svima socijal-demokratke orijentacije“, kazao je i dodao:

Ako ćemo govoriti o činjenicama, činjenica je da je NS svoju odluku o neučestvovanju u državnoj većini donijela prije tog sastanka. Prije sastanka na kojem smo iznijeli svoje stavove i iznijele elemente DA ili PROTIV. Na tom sastanku smo mi, prije svega iz DF-a, argumentirali da je ova politička grupacija morala biti motor modeliranja procesa upostave parlamentarne.. Ja govorim da nisu trebali tada izlaziti sa stavom prije nego se definira“.

Miro Lazović smatra da se SDP treba ujediniti sa DF-om, te da je BH blok ideja koju treba njegovati.

Nisam stigao danas na sjednicu Predsjedništva jer sam imao druge obvaveze. BH blok je ideja koju treba njegovati, ta ideja je rođena u vremenu kada se pojavila potreba za alternativom na političkoj sceni. BH blok od starta nije struktuiran kako treba da bi mogao djelovati u jednoj formi. Tri lidera su u startu trebali napraviti neke premise da bi došlo do snažnog BH bloka. Propustili su šansu nakon izbora da se etablira kao najjači politički subjekt. Ja sam jučerašnji poziv DF-a shvatio kao poruku SDP-u jer je potrebna socijal-demokratska ideja kao jaka integrativna ideja u BiH“, kazao je Lazović.

Malo je ishitrena odluka Naše stranke bile prije sjednice BH bloka. Lider Naše stranke Kojović je rekao da će se morati teške odluke prije 29. januara i da je najvažnije da BH blok govori jednim glasom“, dodao je.

Lazović je poručio da je ZA ujedinjenje, kao odgovor na poziv DF-a.

Ja jesam ZA ujedinjenje. SDP i DF se trebaju ujediniti u jednu jaku socijal-demokratsku partiju. Prije godinu dana je došao jedan tekst iz DF-a sa sedam zaključaka, sedmi je bio sporan jer se tražilo ime, nove stranke. Sada ovaj poziv DF-a treba najozbiljnije razmotriti. Sujete skloniti na stranu i razmotriti najbolje. Mislim da je Nikšić jučer malo ishitreno reagovao, tek danas je taj stav trebao izaći sa sjednice Predsjedništva“.

Pogdajte video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad