SDP: Legitimna odluka i jednostran potez DF-a

Vijesti 27. mar 201918:18 > 18:20
SDP BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH na današnjoj sjednici iskazalo je posvećenost Bosanskohercegovačkom bloku, kao jedinoj realnoj alternativi besperspektivnoj vladavini etnonacionalnih stranaka, saopćeno je iz SDP-a.

kako je saopćeno, na sjednici je izraženo uvjerenje u daljne jačanje i proces širenja Bloka, čime bi se sve članice bloka trebale jednistveno suprotstaviti vladavini nacionalističkih stranaka.

“Predsjedništvo je odluku Demokratske fronte o pregovorima za ulazak sa vlast sa nacionalnim strankama okarakteriziralo kao legitimnu odluku ove političke organizacije, ali i kao jednostran potez DF-a, u odnosu na ostale članice BH bloka. Uvažavajući ovu odluku, na sjednici je još jednom potvrđeno kako SDP ne želi biti dio bilo kojeg etničkog bloka, niti će bilo kome služiti kao žirant za nefunkcioniranje vlasti i ispunjavanje želja rušitelja države za blokiranjem euroatlantskog puta i sprječavanjem provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava”, navedeno je iz SDP-a.

Ponuda DF-a o ujedinjenju stranaka lijeve orijentacije, navode, u periodu dok ta stranka pregovara sa nacionalističkim strankama, ocijenjena je kao nekorektna i pokušaj ublažavanja negativnih posljedica pristupanja DF-a razgovorima o formiranju vlasti sa SDA-om, HDZ-om i SNSD-om.

“Nedvojbeno je istaknuto da nikada, zbog bilo čega, pa i eventualnog ujedinjenja stranaka ljevice, neće doći do gašenja SDP-a. Još jednom je naglašeno kako će SDP BiH sve svoje parlamentarne kapacitete staviti u funkciju odbrane interesa Bosne i Hercegovine, te će podržati sve projekte koji će raditi na jačanju naše države i njenih institucija, nezavisno o njihovim predlagačima”.

Na sjednici je usvojena i informacija o tome da je Centralna izborna komisija SDP BiH verificirala iskazivanje interesa četiri kandidata za predstojeće unutarpartijske izbore za predsjednika SDP-a, a to su Edin Delić, Mladen Ćavar, Nermin Nikšić i Svetozar Pudarić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad