Godinu dana kasnije: Još jedan neuspješan poziv DF-a za ujedinjenje ljevice

Vijesti 27. mar 201918:44 > 18:47
N1

Za Nermina Nikšića poziv za ujedinjenje ljevce je pokušaj pokrića za prethodnu odluku koja je objavljena isti dan, a to je otvaranje pregovore sa SDA o formiranju vlasti.

Predsjednik SDP-a kaže kako će se Bh. blok održati tamo gdje je do sada dogovorena vlast u tri kantona, no DF je sebi zatvorio vrata za zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima.

“Teško možemo govoriti da su otvorena vrata nekome ko je sa SDA vlast. Ja bih stvarno volio da se to nije desilo, da smo mi uspjeli iskreno napraviti saradnju, iskreno govoriti o ujedinjenju i da smo uspjeli iskreno napraviti principe koji će nas držati zajedno u vlasti ili opoziciji. Različito mislimo. Ja ne želim nijednog trenutka uzeti sebi za pravo da je odluka DF pogrešna, to je njihova odluka”, kazao je Nikšić.

Priča o ujedinjenju, odnosno zajedničkom djelovanju nije nova, krenula je prije dvije godine Jahorinskom deklaracijom koju su sačinili intelektualci i nevladin sektor, obvezala se rukovodstva SDP-a, DF-a i GS-a.

U deklaraciji je navedeno koordinirano djelovanje nenacionalističkih snaga na prostoru cijele države. Uslijedili su pojedinačni dogovori stranaka. Okvirni sporazum zajedničkog djelovanja potpisali su SDP i DF. Naša stranka i GS podržali zajedničku saradnju.

Tačno prije godinu dana Željko Komšić je poručio:

“Sa SDA, HDZ-om, SNSD-om, i etničkim tim strankama nema zajedničkog nastupa kako u Federaciji tako i na državnoj razini”.

Potpuno neočekivano DF će potom poslati poziv na kongres ujedinjenja SDP-u i Našoj stranci, samo nekoliko dana nakon što je Demokratska fronta prekršila raniji dogovor stranaka lijeve opcije da će izaći sa zajedničkim kandidatom za Predsjedništvo BiH istaknuvši kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Iz Naše stranke tada su odgovorili kako oni nisu ljevica, iz SDP da se ne može pregovarati na paritetnim osnovama, obzirom na podršku glasača i političku težinu koju ima SDP. No stvari su se promijenile nakon izbora sa formiranjem Bh. bloka, no približavanjem DF-a SDA, zajedničko djelovanje ponovno se zakomplikovalo

“Kad sam rekao da je kontradiktorno, s jedne strane da se ide u vlast sa SDA, SNSD-om I HDZ-om, s druge strane da se poziva na ujedinjenje ne izgleda mi kao nešto realno, nego više kao medijski potez”, kazao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

O svemu navedenom u DF-u kažu bitni su principi djelovanja od NATO puta, do boračkog zakona. Za to vrijedi ući u pregovore

U DF-u su u međuvremenu dematirali kako se dio njihovog članstva sprema preći u SDP, u SDP, da su izbacili Zorana Mikluća nakon što je postao savjetnikom Željka Komšića.

Cijelu stvar čini se jedva su dočekali u SDA koju su odluku DF-a pozdravili, nazvavši njihove partnere u Bh. bloku kukavicama koje vole hlad opozicije.

Iz Demokratske fronte poručili su kako o svojim principima neće razgovarati samo sa SDA, već i HDZ-om i SNSD-om. No treba podsjetiti da su dužnosnici HNS-a ranije kazali za njih je DF dio nacioanalne reprezentacije SDA. Radi podsjećanja koalicija SDA-HDZ-DF na federalnoj razini 2015. godine trajala je svega 70 dana, nakon čega je DF istupio, njihovo mjesto zauzeo je SBB

U konačnici kako će se sve odraziti na ideju Bh. bloka. Profesor Asim Mujkić kaže:

“To će ovisiti od toga da li će te snage moći da se konsolidiraju na ideološkim principima, da li će građanima BIH uspjeti ponuditi nešto novo, osim pukog protivljenja postojećem političkom establišmentu. Samo na taj način ljevica može predstavljati ozbiljnu političku snagu, koje bi mogle doprijeti stvaranju jedne građanske zajednice. U protivnom ostaće na repu onih snaga koje uvelike profitiraju i oblikuju političku zajednicu koju živimo”.

U SDP i Našoj stranci potvrdili su kako rade na formalizaciji Bh. bloka koji će biti otvoren i za NVO, ali i ostale političke partije na području cijele BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad